Annons
Nyheter

Världens roligaste skämt

Jo, jag vet vilket det är. Och då har ändå jordens olika folk rätt olika humor, som inte sällan ter sig högst besynnerlig för utbölingar.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2007
Foto: 

För en tre-fyra år sedan gick en dokumentär om jakten på världens roligaste skämt, och där utmärkte sig tyskarna genom att skratta åt allt som rörde sig, amerikanarna genom att inte alls fatta sofistikerad brittisk humor och japanerna genom att skratta löständerna ur käken åt skämt som - håll i er nu - "en man kommer in i en butik och säger `tio myror, tack!"".

Okej, det är säkert lite "lost in translation" där, men hur kul kan det bli? En simpel Bellman-vits hade väl fått det att svartna för ögonen på japanerna.

Annons

På tal om svartna för ögonen så gjorde Monty Python en underbar sketch om "världens dödligaste skämt" för några år sedan. Och jag har nu blivit så gammal, märker jag, att jag nonchalant viftar bort nästan fyra decennier som "några år sedan". Nå, skämtet var så dödligt att armén fick sätta flera team av översättare på att jobba på ett ord i taget. Och det löd... eller vänta nu, det vore oartigt av mig att ta död på er innan vi hunnit till det skämt som i sanning är Världens Roligaste.

Den minsta gemensamma nämnaren som får igång skrattmusklerna måste vara så grundläggande att även en normalbegåvad schimpans kan falla baklänges i paroxysmer. Och då får vi gå till slapsticken. Inte mig emot. Folk som ramlar, kliver in i saker eller plötsligt får saker i huvudet är kul, oförklarligt kul.

Dissekerar man såna incidenter ter de sig i regel inte alls kul. Ett bananskal lämnas på trottoaren av någon slarvig person som inte skulle känna igen en papperskorg om den så klev fram och bad om deras dotters hand i giftermål, och vips har någon ramlat och brutit svanskotan. Vet ni hur det känns att bryta svanskotan? Inte jag heller, men jag slår vad om att man lätt håller sig för skratt. Om inte annat så för att skrattet skulle göra grymt ont i revbenen man just spräckt.

Världens roligaste skämt är en liten naturfilm, blott tre sekunder lång och vida spridd på nätet. Så här ser scenen ut: Två pingviner. En halvt igenfrusen isvak. Det är hela upplägget. Mer än så behöver man inte. Pingviner håller det enkelt. Har du någonsin hört pingviner veckla in sig i dubbeltydiga ordvitsar? Nä just det.

Pingvin 1 vaggar obekymrat mot det tunna istäcket, uppenbarligen omedveten om det, medan pingvin 2 väntar intill, till synes oskyldigt och som av en händelse.

I det avgörande ögonblicket sträcker pingvin 2 fram foten - eller heter det labben? - och fäller pingvin 1, som far med näbbet före rätt ner i istäcket och försvinner.

Utsökt! Jag kan sitta och skratta bara jag tänker på det. Och bäst av allt: Ingen behövde bryta svanskotan.

Filmen är förstås lite för bra för att vara sann. Den lömska pingvin 2 är animerad av något anonymt geni. '"Men det är väl inte världens roligaste skämt", säger ni besviket. Och ni har rätt. Jag har nämligen sabbat alltihop genom att försöka berätta om det. Men ta den här då: "En man kommer in i en butik..."

Lars Thulingrattar Vickan på födelsedagen. Du vet varför de firar 14 juli i Frankrike, va? 

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons