Annons
Nyheter

Varför tvä äggulor?

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2007
Varför två äggulor?
Varför två äggulor?Foto: 

Det blev lite tokigt i gårdagens spalt. Jag blev helt enkelt så upphetsad av de fantastiska äggen att jag, utan att kontrollera, utgick ifrån att den gode hedersmannen som gav mig tio perfekta ägg hade egen hönsgård där han plockat äggen. Så var det inte alls. Den gode mannen är helt enkelt en minst lika stor äggkonnässör som jag och hade köpt de fina äggen för att låta mig smaka. Det var väldigt generöst men nu är förstås frågan var han köpt äggen? De kan omöjligt komma från en affär....

Jag pratade ägg med en arbetskamrat och han ställde sig lite frågande till det här med dubbla äggulor. Han tyckte det verkade osunt på något vis, helt enkelt onaturligt och han förde fram teorin att hönsen var dopade med hormoner eller något annat som ger dubbla gulor. "Om de äggen hade blivit framruvade", frågade han, "hade det då blivit två kycklingar i varje ägg?"

Annons

Jag blev lite ställd och menade, utan att egentligen veta, att dubbla gulor betyder att hönsen är ovanligt välskötta och välgödda och trivs med livet. Inte kan väl ägg med sådan smak vara manipulerade...?

Nu måste ni hjälpa mig. Ni som kan höns och äggproduktion. Vad är det som gör att det blir stora ägg med dubbla gulor? Och hur sköter man bäst hönsen för att få perfekta ägg? Är det fodret eller frigång eller vad är det?

För övrigt slutar jag aldrig att förvånas över oss människor. Vad som styr oss och varför vi mår som vi gör? Det har varit lite småsegt ett tag nu, väl mörkt på morgonen och kvällen och jag har inte riktigt fått upp ångan. Men så vaknade jag i går morse och mådde som en prins. Pigg och på ett strålande glatt humör. Jag har inte gjort något annorlunda i helgen än vad jag brukar, det vill säga mest ingenting, och inte ätit något särskilt och inte motionerat eller vilat mer än vanligt. Ändå så känner jag en stor skillnad inombords.

Alla är lite hängiga i dessa dagar. När jag berättade för en arbetskamrat att jag mådde förträffligt så tittade han sorgmodigt på mig och svarade: "Det går säkert över om en stund..."

Kan det kanske ha att göra med att vi just nu befinner oss mitt emellan ny- och fullmåne? Jag är ett vattentecken, Kräfta, och de invigda säger att just vi är extra känsliga för månens status. Men borde det inte ge störst utslag vid ny- och fullmåne? Eller är det de fina äggen som har gjort skillnaden i helgen...?

Som vanligt!

Robert Dahlstrtöm, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons