Varför kan inte matindustrin laga riktig mat?
Det pratas mycket mat i media just nu. En anledning är Mats-Eric Nilssons nyutkomna bok Äkta vara. I den boken går han igenom 150 livsmedel och det är ingen uppbygglig läsning för oss som gillar ren och god mat.
Samtidigt utlyste Håkan Karlsson i sin blogg Hakkesnack en tävling som gick ut på att hitta så många e-tillsatser som möjligt i en och samma matvara. Den tävlingen avgjordes i förra veckan och vanns av Erik Edlund som hittade 18 unika e-tillsatser i en räkbakelse. Erik Edlund har en webbsida som heter Matfrisk.
Nästan oavsett vilket hel- eller halvfabrikat vi väljer i frys- och kyldiskarna så är de proppade med olika tillsatser som smakförstärkare, konserveringsmedel, färgämnen och så vidare – de flesta godkända e-tillsatser. Det sägs från myndighetshåll att dessa e-tillsatser är ofarliga men många tvivlar och frågar sig vad som händer på lång sikt om man äter mycket av den här maten.
När jag, och alla ni andra, lagar mat hemma med färska råvaror då använder vi aldrig några e-tillsatser. Blott salt och kryddor. Ett tag var det populärt att använda glutamat som smakhöjare men det hoppas jag att alla har lagt av med. Men det är inte helt enkelt att undvika tillsatser. Vad innehåller den kinesiska svampsojan, till exempel, eller andra kryddsåser som HP-sås, söt chilisås ochTabasco och vad hittar vi i ketchupen och senapen?
Jag förstår inte varför man ska krångla till det med dessa tillsatser. Jag kan göra en enkel sås med hjälp av vispgrädde, steksky, kryddor och lite maizena, eller vanligt vetemjöl, men om man tittar på baksidan av en förpackning med pulversås så ser man att det egentligen inte borde gå.
Och jag kan förstås göra kåldolmar med enbart rena råvaror som smakar jättegott och som håller sig länge och väl i kylskåpet men tittar man i frysdisken och läser innehållsförteckningen på ett paket färdiga kåldolmar då inser man att även det är egentligen omöjligt utan konserveringsmedel, smakförstärkare och färgämnen.
Varför kan inte matindustrin laga mat utan en massa tillsatser? Svaret är enkelt – det är billigare att använda onaturliga ämnen än att använda riktiga råvaror. Titta på en förpackning färdiga köttbullar nästa gång ni är i butiken, oavsett märke så hittar vi massor av ingredienser som vi aldrig själva använder när vi gör helt vanliga köttbullar. Varför? Inget kan väl vara enklare än att göra köttbullar? Köttfärs, ägg, ströbröd, lök, salt och peppar – inte en onaturlig tillsats så långt ögat kan nå.
Nej, jag fortsätter att laga min mat själv, då vet jag i alla falla vad den innehåller.