Annons
Nyheter

Varför går alla ytterdörrar inåt – eller tvärtom?

Nyheter • Publicerad 10 februari 2009
Varför går alla ytterdörrar inåt – eller tvärtom?
Varför går alla ytterdörrar inåt – eller tvärtom?Foto: 

Vi satt på Saigon Bar med var sin öl under den stora takfläkten som lojt vispade runt den heta luften; jag, Andy och Pjotor. Vi pratade inte, satt bara och betraktade det evigt pågående äventyret ute på gatan där trafiken ständigt bjuder på upplevelser.

Plötsligt harklarde sig Andy och ställde frågan rakt ut i luften: "Varför envisas thailändarna med att alla dörrar ska gå inåt, inte utåt som i Sverige?"

Annons

Denna fråga är ju av en sådan kaliber att den kan väcka den djupast slumrande livsande. Vi tog genast itu med frågan men fann inget omedelbart bra svar. Vi visste att Andy kämpat för att hans ytterdörr skulle gå utåt när hans lägenhet byggdes men utan framgång.

"Det kan kanske vara något religiöst", försökte jag. "Att det anses oartigt och kanske rent av förolämpande att slå upp dörren så att säga i ansiktet på folk. Det är kanske bättre och mer respektfullt mot besökaren att liksom öppna sitt hem inåt."

"Men spelar det någon roll om dörren går utåt eller inåt", frågade Pjotor och Andy svarade: "Det är ju betydligt lättare att bryta sig in genom en dörr som går inåt än en som går utåt. Dessutom – ja, det är väl egentligen det tyngsta skälet – stjäl dörren som går inåt golvyta och slår lätt i bokhyllan som står där vid väggen."

Vi begrundade detta medan en motorcykel med sidovagn passerade med sju personer ombord plus lite packning. Vi gled in på andra märkliga tillfällen i den thailändska trafiken som till exempel då vi mötte en lastbil med en elefant på flaket. Eller pickupen som var högt lastad med koksnötter och uppe på toppen satt ett gäng apor och en apa satt faktiskt också på passagerarplatsen i förarhytten och hängde ut genom fönstret. Elefanten såg lite ledsen ut men aporna var fräcka och nyfikna i sina uppsyner. De är dresserade att klättra upp i palmerna och plocka ner kokosnötter.

"Går verkligen alla dörrar i Sverige utåt?" Pjotor återförde oss till nuet. "Ja, det är klart de gör, tänk efter när man öppnar dörren för en trevlig kvinna, det skulle ju bli väldigt konstigt om man öppnade dörren för kvinnan inåt, då skulle hon ju bli tvingad att backa tillbaka för att inte få dörren i huvudet", replikerade Andy.

Vi satt kvar länge, åt några vårrullar och lät de hetaste timmarna dra förbi. Men frågan om varför alla dörrar i Thailand går inåt löste vi aldrig. Dock tänker jag på det varje gång jag öppnar en dörr.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons