Annons
Nyheter

Vårens bok – en biografi

Med det nya året drar också vårens bokutgivning igång. Vid sidan av säsongens debutanter och trädgårdsböcker märks en mängd biografier. Och även flera av romanerna tar avstamp i verkliga människors öden.
Nyheter • Publicerad 13 december 2005
Tidigare har hon skrivit om den danske astronomen Tycho Brahe. I vår är Alexandra Coelho Ahndoril aktuell med en ny roman, om heliga Birgitta. arkivbild: Pressens Bild
Tidigare har hon skrivit om den danske astronomen Tycho Brahe. I vår är Alexandra Coelho Ahndoril aktuell med en ny roman, om heliga Birgitta. arkivbild: Pressens BildFoto: 
Jan Arnald är ytterligare en författare som använt sig av det verkliga livet i sin senaste roman. Historien Maria och Artur handlar om det kända författarparet Maria Wine och Artur Lundkvist och deras relation. bild: Henrik Montgomery/Pressens Bild
Jan Arnald är ytterligare en författare som använt sig av det verkliga livet i sin senaste roman. Historien Maria och Artur handlar om det kända författarparet Maria Wine och Artur Lundkvist och deras relation. bild: Henrik Montgomery/Pressens BildFoto: 

En snygg och trendig bok om vardagslyx ligger rätt i tiden. Trädgårdsböckerna är ett självklart inslag, med drömmar om varmare årstider. Men vid sidan av böcker om trädgårdsdesign, lyxfrukostar och hemmaspa ryms också skönlitteraturen och en hel hög biografier bland vårens böcker.

Horatius, Pelé, Billie Holiday, Gustaf Adolf och kvinnliga pionjärer som Karen Blixen och Isabelle Eberhardt. Det är bara några av de kända personligheter som vi kan läsa om i vår.

Annons

Peter Englund är en av vårens författare i genren. Han har talat om två ideologier i biografiskrivandet. Antingen gör man en fet biografi som täcker precis allt. Eller så skriver man en tunn, avgränsad sak där personens viktigaste drag träder fram mellan orden. Hans bok om drottning Kristina, Silvermasken hör till den senare kategorin.

– Kristina är överskattad som politiker men underskattad som författare och kulturivrare. Jag är ute efter att rehabilitera henne som kulturpersonlighet. Det var hon och inte Gustaf III som var teaterkung. Under hennes tid grundlades teatertraditioner som blev bestående, säger Peter Englund. Dessutom syns ett antal skönlitterära böcker om människor vi känner igen. Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten bygger på 60-talsfeministen Valerie Solanas liv, även om hon absolut inte vill kalla den dokumentär. Hellre då ett tidsdokument, om 60-talets amerikanska konstvärld. I januari kommer den.

Alexandra Coelho Ahndoril har tidigare skrivit en roman om den danske astronomen Tycho Brahe. Hennes mål är att skriva en trilogi, om en vetenskapsman, om religion och om politik. I mars kommer "Birgitta och Katarina" som handlar om heliga Birgitta och hennes dotter. Återstår då en roman om en historisk politiker.

– Jag är inte intresserad av att bygga ett museum. Snarare vill jag kliva in i ett drama. Hur blir man ett helgon? säger hon.

Maria och Artur är en annan av vårens romaner med biografisk grund. Jan Arnald, som tidigare har disputerat på Artur Lundkvist, har skrivit om författarparet Lundkvist/Maria Wine, med fokus på deras omtalade fria kärleksrelation. Flera av de senaste årens mest hyllade debutanter kommer nu med den ofta laddade andraboken. Jonas Hassen Khemiri fick beröm, priser och mängder av läsare med sin första roman Ett öga rött. I februari kommer Montecore – en unik tiger ut, en berättelse om fadern genom dennes barndomskamrat och om uppväxten i Tunisien.

Amerikanske stjärnskottet Jonathan Safran Foers debutroman Allt är upplyst hyllades i hela västvärlden. Nu kommer Extremt högt och otroligt nära, om en tioåring som förlorar sin pappa i terrorattentaten 11 september.

Brittiska Zadie Smith har hunnit bli en av Europas mest etablerade med storsäljare som Vita tänder och Autografjägaren bakom sig. Nya romanen Om skönhet handlar om en brittisk konstprofessor i USA och hans familj.

Ungdomsboken Linas kvällsbok blev snabbt en succé och i maj kommer Emma Hamberg med uppföljaren, som på filmvis heter Linas kvällsbok II. Astrid Lindgren-pristagaren Philip Pullman är aktuell med en ny ungdomsroman efter jul. Rubinen i dimman är den första boken om hans hjälte Sally Lockhart, som lever i det viktorianska London. (TT Spektra)

Elin Viksten

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons