Annons
Nyheter

Vardagsliv i Kristianstad

Vanligt svenskt vardagsliv börjar bli en bristvara i svenska romaner. Det är som om deckarna knuffat ut den traditionella romanen från våra kök och villor, lägenheter och arbetsplatser, ut från vardagen.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2009
Michael Gimre.
Michael Gimre.Foto: 

Ett litterärt tomrum har uppstått eftersom de alltmer likriktade deckarna saknar tillräcklig grad av gestaltning och komplexitet.

Därför är det ovanligt uppfriskande att läsa Michael Gimres debutroman "Ingen kommer till paradiset". Berättarrösten heter Fredrik Thorsson. Han arbetar som fastighetsmäklare i Kristianstad med omnejd. Han har hunnit fylla fyrtiotvå år och känner sig inte längre som den fräsige stjärnförsäljare han en gång var. Livet är inte längre lika lätt, hungern efter framgång och snabba affärer har mattats betydligt. Hans litet gammalmodiga och strikta kavajer är blankslitna, de många kemtvättarna har nött ut tyget. Det har, symptomatiskt nog, inte blivit av att förnya garderoben.

Annons

Har han fastnat? Lever han på sparlåga? Har livet bromsat in, tvärnitat i åldersbacken, utan att han märkt det? Fredrik är en sympatisk människa. Han är något så sällsynt i svenska romaner som en helt vanlig hygglig människa. Han försöker leva sitt liv utan att trampa på andras tår eller med vassa armbågar punktera deras självförtroenden. Han gör så gott han kan. Han vill väl.

Två år har hunnit passera sedan skilsmässan. Men han försöker att ge stöd och uppmuntran till sina två tonårsbarn, Linus och Lovisa . Men arbetet tar det mesta av hans tid. Början till förändringen i Fredrik Thorssons liv inleds med något så trivialt som en husförsäljning. Det enda märkliga med den gamla träkåken, som ligger vackert belägen utanför Arkelstorp vid sjön Immeln, är att dess ägare, den åttioårige Henning Persson, försvann för två år sedan. Ingen vet vart eller varför, men fallet avskrevs som självmord. Det troligaste är att den åldrande mannen en morgon rodde ut på sjön för att aldrig återvända.

Utanför huset möter Fredrik Helena, som extraknäcker som journalist på Bladet. De börjar prata om den försvunne Henning - Helena funderar på att skriva något om honom. När de sedan åkt åt varsitt håll inser Fredrik att han nog är lite intresserad av Helena. Han använder efterforskningar om Henning som förevändning att få träffa henne igen, men snart är han sin egen nyfikenhets fånge. Vad hände egentligen med Henning Persson? "Ingen kommer till paradiset" är en stillsamt berättad historia, ofta stämningsfull och opretentiöst reflekterande. Det är berättelsen om en man mitt i livet, en man som utan fåniga krumbukter eller krampaktig längtan efter en förlorad ungdom försöker förstå sitt liv, sina tillkortakommanden och känslor av otillräcklighet. Som vill finna en väg tillbaka till ett mer meningsfullt liv. Liksom huvudpersonen Fredrik Thorsson är "Ingen kommer till paradiset" något så ovanligt som en sympatisk bok. Här finns inga stora eller svulstiga åthävor. Här härskar realism, vardag och trovärdighet. Det är en mycket övertygande debut.

Crister Enander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons