Annons
Nyheter

Var finns de runda brillorna?

Nyheter • Publicerad 28 december 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Det är nu ett tag sedan jag ägnade mig åt mode, det ska man inte göra när man är över 50 år, har jag fått veta. Då ska man inte tro att man är ung och därför inte klä sig som en ungdom utan som en mogen människa.

Det där är lättare för oss män som ofta kör med uniformer för olika tillfällen. Skjorta, slips, mörk kavaj eller rent av kostym är en vanlig uniform. Blåjeans, t-shirt och en lamullströja med sneakers eller seglarskor är en annan. Eller träningsoverall över hela kroppen i någon kul färg. Eller skogsklädsel vare sig man är jägare, skogsbonde eller fågelskådare. Och så vidare.

Annons

Kvinnor har det värre för de förväntas på något sätt följa modet även om de inte längre är 20 år. Det finns ju mängder av modetidningar för mogna kvinnor och massor av ivriga modemänniskor som gärna talar om för kvinnorna vad de ska bära för kläder.

Fast en sak har jag lärt mig av en föreläsare i ämnet, som jag känner, och det är att när man kommer över 50 levnadsår då ersätts mode av stil. Tidlös stil. Då är det tweed som gäller och engelska skor och italienska skor till damerna och aldrig en kort kjol på en dam om hon inte spelar tennis förstås...

Det där är förstås mest trams. Åtminstone jag klär mig som jag trivs och ibland blir det märkliga blandningar. Hur bra jag varit på att passa in tvättstugan spelar också roll och inte minst det rådande midjemåttet som kan fluktuera över årstiderna.

Men inom ett område tycks modet härska fullständigt och oinskränkt och det är på glasögonmarknaden. Och uppenbarligen sysslar man med kartellbildning " alla glasögonaffärer slutar saluföra en modell samtidigt och då står du där hänvisad till samma brillor som alla andra har.

Halva svenska folket har glasögon och om ni ser er omkring upptäcker ni att alla har rektangulära, ganska strikta glasögon. Även jag. Vi ser faktiskt klonade ut hela bunten. Titta på tv-nyheterna " alla män har samma smala, fyrkantiga brillor.

Förr i tiden hade jag enbart runda glasögon och nu vill jag ha det igen. Under året har jag letat och sökt och anlitat två professionella optiker som scannat marknaden till mig men inga, runda, lite mindre herrglasögon finns att köpa.

Trist, för platta tv-rutor i nyllet är inte min stil...

God Fortsättning!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons