Vänsterpaj från en stor ordkonstnär
Utställning
Kent Andersson– från Ateljéteatern till Aftonstjärnan
Göteborgs Stadsmuseum
T o m 15 januari
www.stadsmuseumgoteborg.se
Han kunde ibland anlägga en nästan servil ton i revyerna. Då var det livsfarligt. För under den insmickrande rösten fanns alltid en välformulerad elakhet och en rad stenhårda undertexter. Det var först när han kastade tårtan som man såg att det var rakblad i grädden.
Det var alltid vänsterpaj; men den nyligen avlidne dramatikern och skådespelaren Kent Andersson var en stor ordkonstnär och det hände egentligen aldrig att hans språk deformerades av politiken.
I den utställning som Göteborgs Stadsmuseum med berömvärd fart skapat utifrån teaterhistoriskt material i de egna gömmorna driver han också ibland med sig själv. Han räknade till exempel ut att han hade rökt så mycket i sina dar att cigaretten, om man nu kunde packa all denna tobak i en enda långtagg, skulle räcka från Göteborg till Alingsås. Oroande. Men han tröstade sig genast med att filtret i så fall skulle räcka till Lerum, två mil öster om Göteborg.
I utställningen Kent Andersson – från Ateljéteatern till Aftonstjärnan finns mest pressmaterial, recensioner och tidningsbilder. Roligast är intervjuerna; Kent var ju snabbare i truten än de flesta. Jag behövde själv flytta till Stockholm, meddelade han när han lämnade Göteborg 1986, men "stockholmarna behövde det framför allt".
Efter utbildningen kom han till Göteborgs stadsteater 1961. Ett par år senare exploderade huset; Kent och kompani skapade då den så kallade gruppteatern. Man skrotade den enväldige regissören och införde den mångväldiga ensemblen, även om Kents genius ändå svävade över texterna, som Sven Wollter nyligen uttryckte det.
Sedan var Kent Andersson på Folkan i Göteborg och på Riksteatern (vi åt frukost ihop på stadshotellet i Åmål 1987, kvällen innan hade han spelat i Vintergatan). Han var på Dramaten med egna pjäser och på Folkan igen med kvastrevyerna innan han 1996 övertog Aftonstjärnan, en gammal teaterlokal på Lindholmen i Göteborg. Förra året blev han hedersdoktor vid Göteborg universitet.
Dan Sjögren