Annons
Nyheter

Vad gör man med katten?

Nyheter • Publicerad 5 juli 2007
Vad gör man med katten?
Vad gör man med katten?Foto: 

Har man en stor och frodig trädgård då har man också ett rikt djur- och fågelliv. Koltrast, rödstjärt, blåmes och talgoxe, kanske hämpling och rent av en flugsnappare. Självklart igelkottar, lite sorkar, inte sällan kaniner och så massor av insekter förstås.

Men man kan också få in oönskade djur. Härom dagen blev goda vänner till mig uppsökta av en katt. En snäll och kelen katt som uppenbarligen var både rejält hungrig och kontaktsökande. Den försökte ta sig in i huset men blev stoppad vid dörren. Familjen lider nämligen av allergi och det är helt uteslutet att ha katt inomhus, hur gärna de än skulle vilja. Så vad gör man?

Annons

Katten fick förstås mat och nästa morgon låg den och sov i bästa vilstolen på terassen. Den verkar inte ha några ambitioner att gå vidare, eller hem – om den nu har ett hem. Den har inget halsband och ingen öronmärkning. Det är en grå ungkatt och nu råder det närmast panik hos mina vänner. Så vad gör man? Vart vänder man sig?

Mina vänner är stora djurvänner och älskar allt som rör sig i trädgården. Vi har suttit långa stunder och följt rödstjärten som bor någonstans i snåren och under två år gästades trädgården av ankungar. Det var en gräsand som lagt ägg och ruvat fram en stor kull ungar under vinbärsbuskarna och de stannade i trädgården tills de var nästan fullvuxna. Det kan ha berott på att de fick både mat och vatten och de stod varje morgon nedanför terassen och tiggde frukost. De blev förstås handtama och var väldigt sympatiska även om de smutsade ner en del. Men vad gjorde det?

Men med katten är det annorlunda. Och med katter överhuvudtaget är det annorlunda. Jag kan inte förstå varför vi värderar katter längre än hundar. En bortsprungen hund väcker stor uppmärksamhet men så är det inte med katter. Och vi skaffar inte en sommarhund, bara för att den är så gullig som valp, som vi sedan lämnar vind för våg när vi återvänder in till stan. Att en katt klarar sig själv utomhus är bara skitsnack. Det går kanske bra fram till hösten men under vinter är kattstackaren prisgiven.

Så vad i hela fridens namn gör man när det kommer en katt till ens trädgård och hus och inget hellre vill än att bli en del i familjen trots att det är helt omöjligt? Ska man vara iskall och inte ge den mat och försöka skrämma bort den, eller? Vad gör man?

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons