Nyheter

Vad fanns i svampkorgen?

Nyheter • Publicerad 16 september 2004
Robert Dahlström, kulturredaktör
Robert Dahlström, kulturredaktörFoto: 

Jag har lite ont i en del av magen. Eller så är det något annat, vitalt organ. Det känns aningen förgiftat. Och så kan det mycket väl vara eftersom jag ätit en rejäl omgång svamp plockad av en god vän, som förvisso säger sig vara svampexpert men samtidigt ger mig en känsla av tvivel. Det var inte mycket svamp, blott en portion (svamp krymper ju till betydligt mindre än hälften) men väldigt många olika sorter. Kantarell, trumpetsvamp, Karl-Johan och så några som jag inte har en aning om vad det var men enligt "experten" absolut ätliga. Och det var inte bara svamp utan också mossa, barr och en liten larv som nyfiket tittade ut ur ett hål i en av svamparna. Men de lär vara proteinrika så den fick åka med.

Det blev en improviserad "vi tar vad vi har i kylen-omelett" som blev jättegod. Den rensade svampen fräste jag upp i smör tillsammans med ett halvt paket tärnad bacon och lade upp på en tallrik. I en skål blandade jag tre ägg med någon deciliter mjölk och fem, små rivna potatisar samt någon matsked rostad lök som jag råkade ha kvar i hyllan. Ingen salt (bacon är väldigt salt) men väl svartpeppar ur kvarnen. Och så slängde jag i svamp-baconblandningen och rörde runt och hällde upp alltsammans i en medelvarm stekpanna.

Omeletten fick puttra sakta under lock medan jag diskade upp och stannade fint och blev vackert brun på undersidan. Jag smakade av en liten bit och fann att det trots allt behövdes lite salt och smaken var väldigt mycket åt vilt och skogshållet så jag beslöt mig för att testa med lite rårörda lingon till och det blev perfekt!

Jag slukade hela omeletten och avrundade med lite god vaniljglass. Men frågan är nu vilka svampar det egentligen var i korgen? Svamp är väldigt gott men förrädiskt. Den kanske värsta av dem alla, den vita flugsvampen, är så raffinerad i sin giftighet att symptomen inte kommer förrän efter något dygn och då är det ohjälpligt försent. Svåra lever- och njurskador blir följden om man överlever överhuvudtaget, förstås.

Det lömska med flugsvampen är att den kan vara väldigt lik annan, vit svamp och jag undrar om jag inte såg några champinjon-liknande svampbitar i påsen...?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.