Annons
Nyheter

Vad brinner du för i framtiden?

Nyheter • Publicerad 24 november 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

För några veckor sedan satt jag på en uteservering i Barcelona och språkade med några andra svenskar över en öl. Det var varmt och skönt, trafiken brusade och jäktade barcelonabor forsade fram över trottoaren i en jämn ström.

Vi pratade mest om ingenting, egentligen konstaterade vi blott att vi var väldigt bra nonsenspratare. Då kom den, ännu en sådan där sliten sentens som till sitt yttre kan förefalla vara både kärnfullt och viktig men som är väldigt svårtolkad och rent av innehållslös.

Annons

En ung kvinna i sällskapet, som uppenbarligen funderade mycket på framtiden, berättade att hon fått uppmaningen att satsa på något som "hon brinner för".

Nu frågade hon rakt ut om någon visste vad det betyder. Det blev tyst. Gråsparvarna blev allt fräckare i sina försök att sno åt sig brödsmulor, ölglaset var tomt och servitören hade förmodligen åkt och fiskat.

Brinner man för något då upplever jag det som att man är beredd att gå i döden för det. För om man brinner då brukar det sällan sluta lyckligt. Men vad är vi beredd att gå i döden för? Man kan förstås komma med att vi är beredda att dö för våra barn men är vi beredda att gå i döden för vår partner, våra vänner, våra föräldrar? Vi kan ju alltid hävda det i trygg förvissning om att det sannolikt aldrig kommer att bli aktuellt.

"Nej", sade jag högt, "det betyder nog att man ska satsa på något som man verkligen känner för, välja en väg som leder fram till ett mål som man väldigt gärna vill uppnå, satsa på något som man tycker är roligt, viktigt och stimulerande".

Jag insåg själv direkt att jag bara ersatt en floskel med några andra. Jag kunde lika gärna sagt "satsa på dig själv" eller "du ska bara vara som du är".

Det hopplösa är att det finns gott om professionella vägledare, inte minst för ungdomar, som allt för ofta använder dessa meningslösa formuleringar.

För vad det handlar om är att man inte kan veta vad man vill göra om tio år, man förändras och omvärlden förändras, men ändå kräver samhället att ungdomarna ska göra val för livet.

"Det är bara att hålla för näsan och hoppa", sade jag och tyckte att det lät lika bra som något annat. Kyparen var fortfarande och fiskade.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons