Nyheter

Vad betyder det för dig att leva?

Nyheter • Publicerad 15 april 2008
Vad betyder det för dig att leva?
Vad betyder det för dig att leva?Foto: 

Jag fick ett e-mail från vännen C:

Kom att tänka på ett yttrande av Churchill när jag läste din vargtimmekrönika.

Han sitter, som han gjorde så ofta och länge, i badet, whiskyglaset välfyllt, sinnet nattsvart.

"Vi människor är bara maskar." Sedan tystnar han. Stirrar in i väggen. Plötsligt, efter en lång stund, skiner han upp och utbrister: "Men jag är en lysmask!"

Han var en vis man Churchill. Visst är vi alla lysmaskar i mörkret för varandra. Eller borde vara i alla fall.

En fråga som ofta kommer på tal när man är inne på vargtimman och andra dystra stunder är "Vad är meningen med livet?" Jag undrar om inte frågan är felställd? Borde den inte vara: "Finns det någon mening med livet?"

Det svåra i sammanhanget är att definiera ordet "mening". Jag slår upp ordboken och läser: "Åsikt, uppfattning, avsikt, betydelse, innebörd".

Det innebär lite olika alternativ. Om vi väljer ordet "avsikt" – vad är avsikten med livet, då kan vi naturligtvis falla tillbaka på gamle Darwin och säga att avsikten med livet är att generera nytt liv i all evighet. Ungefär som djuren har det. Avsikten med djurens liv är ju att på olika sätt och på olika nivåer bidraga till att nytt liv uppstår.

Men då kvar står frågan vad som är "innebörden" i livet. Vad innebär det att leva? Egentligen kan man bortse ifrån människan i detta resonemang för en stund. Vad är "innebörden" i en liten mus liv? Jo, att födas, växa upp, äta, para sig, föda ungar och någonstan mitt i allt detta bli mat åt en kattuggla vars liv har "innebörden" att födas, para sig, föda upp ungar etc...

Om vi återgår till människorna brukar man från vissa håll hävda att det finns en "högre mening" med våra liv. Då är det väl närmast definitionen "betydelse" som gäller. Vad "betyder" våra liv? Ja, för vem och för vad?

Eftersom vi människor är tänkande varelser som kan uppleva glädje, sorg, sötma, smärta, oro, lugn och en massa andra tillstånd så får ordet "betydelse" en viss relevans för den individuella synen på livet.

Vilken "betydelse" har livet för dig, min vän? Och för mig? För mig betyder livet möjligheter till njutning av högst olika slag – från sex till att titta på en blomma. Och människans återkommande matsmältningssystem betyder att jag kan uppleva njutning gång på gång genom att äta.

Jag tror inte att livet har någon särskild innebörd eller avsikt men visst har det stor betydelse för mig. Det är jag som är meningen med livet för mig själv.

Något att fundera över i nästa vargtimma...

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.