Nyheter

Vad är solbullar?

Nyheter • Publicerad 19 januari 2007
Vad är solbullar?
Vad är solbullar?Foto:  

Eftersom jag inte fick utrymme nog härom dagen att skriva om mörkret, stormen och den gruvliga tiden vi genomlever just nu så tänkte jag göra det till idag. Men när jag klev ut på gatan i går förmiddags då möttes jag av ett enormt starkt sken som bländade mig i flera sekunder. Min första tanke var att det pågick ännu en av de otaliga filminspelningar som vi sett i min lilla stad men så förstod jag att det var solen.

Och när jag lyfte nosen mot ljuset och luktade på vinden då kände jag något som påminde om vårens första friskhet, inte en råkall, blöt stormvind utan en stilla fläkt kring min panna som var mer ett löfte än ett väderläge. Då gick det förstås inte att skriva om mörker, storm och tröstlösa vardagar i januari.

Men ingen ska tro annat än att vi fortfarande har vintern framför oss. Min vän och kollega Åkerman dundrade in och deklarerade att nu kommer högtrycket med kyla och i dess spår kommer snön. Framåt tisdag, slog han fast. Jag uppfattade aldrig om han såg det som positivt eller negativt.

Själv klarar jag mig utan snö. Möjligen kan jag uppskatta skönheten i ett snöfall och gnistrande drivor men hur länge är det så? Så fort det kommer lite snö så far kommunen ut med sina dånade skrapor (aldrig senare än sex halv sju på morgonen nedanför mitt sovrumsfönster) och öser ut tonvis med salt som snabbt förvandlar de gnistrande drivorna till fula, geggiga vattenpölar med blixthal is under ytan. Tänk om vi kunde lära oss att bara skotta upp gångstigar och skaffa oss ordentliga skor (och halkskydd för den som vill) så hade det varit betydligt trevligare.

Varje år tänder jag min röda julstjärna med en ny frisk glödlampa på första advent. Och låter den brinna dygnet runt. Och för andra året i rad slocknade stjärnan av sig själv under knutshelgen. Jag tror inte särskilt mycket på övernaturligheter men visst är det märkligt? Har tomten särskilda stjärn- och lyktsläckare som drar runt efter helgerna? Njaaa, det brinner fortfarande i granen på torget.

Undrar just vad det är för solbullar som författaren Susanna Alakoski snackar om i sin bok Svinalängor som handlar om Ystad? Nån som vet?

Ha en riktig go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.