Annons
Nyheter

Vad är klockan?

Nyheter • Publicerad 30 mars 2005
Robert Dahlström.Foto: 

Det är kallt som bara den men ljuset har vi fått tillbaka. Och i påskhelgen fick vi en hel timmes extra ljus på kvällen genom en tidsmanipulation som kallas för sommartid. Detta trixandet med en timme hit och dit visar tydligt att tiden är relativ - åtminstone som vi behandlar den.

Varje år är det likadant, jag faller obönhörligt i funderingar över tiden när vi rör oss mellan vinter- och sommartid. Hälften av mina klockor kör sommartid medan mobilen och videon är kvar i vintertiden. Men vad är klockan egentligen? Är hon halv tolv eller halv elva? Vad var klockan så här dags innan vi började flytta omkring timmarna?

Annons

Och vad är tid? I vanlig ordning slog jag upp min Nordisk familjebok, från 1933, och där fanns långa stycken om tid och tideräkning. Allt det där om stjärnor och månar och solens gång förstod jag inte särskilt mycket av, man var inte så bra på att formulera sig pedagogiskt i början av 1900-talet.

Men så mycket förstod jag att man ägnade sig åt tideräkning flera tusen år innan Kristi födelse. Till exempel den gamla kinesiska kalendern (en solmånekalender) som dateras till 2637 f.Kr. Alltså för 4642 år sedan. Hisnande perspektiv.

Redan då lade man sina pannor i djupa veck för att få någon slags kontroll på tiden. Egentligen är ju tiden enkel " det finns en ljus tid som är sommar och dag och det finns en mörk tid som är vinter och natt. Mer behöver vi egentligen inte, eller hur?

Varför detta oerhörda kontrollbehov? Varför kom någon kines på för 4642 år sedan att det var viktigt att veta vilken månad det var? Räcker det inte med att titta på ljuset och konstatera att nu spirar det mot vår eller lackar mot jul?

Och vem i hela fridens namn kom på det här med klockor. Jag ilar till bokhyllan " på "klocka" står det en massa om kyrkklockor och jag hänvisas till ur. Jaha, då hamnar vi i Kina igen. Kineserna var först med att beräkna tiden med hjälp av ett solur. Undrar om det var samma kines som höll på med kalendern? Och i Egypten var man igång med vattenur redan 2000 år f.Kr.

De första mekaniska uren sattes upp i kyrkorna på 1200-talet och det första mekaniska fickuret slog sitt första slag i början av 1500-talet i Nürnberg, skapad av Peter Henlein.

Jaha, så det var den där Peter Henlein som ligger bakom allt. Han skulle bara veta hur det blev sen...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons