Nyheter

Vad är egentligen Piratens anda?

Tidigare i veckan fick vi veta att årets Piratenpristagare är författaren och dramatikern Niklas Rådström. Ett otadligt val som ingen kan kritisera.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

Dessutom har ju Niklas Rådström en länk till Piraten så tillvida att Rådströms morfars föräldrar ligger begravda på Ravlunda kyrkogård, några meter från Piraten. Och med lite god vilja kan man också säga att han då och då under sina år som författare har skrivit i "Piratens anda".

Piratenpriset är alltid omdiskuterat här i Skåne. Under många år anades en konspiration från dåvarande Piratenstiftelsen mot Björn Ranelid som aldrig fått priset. Det stör förstås Ranelid som själv sagt att han är Skånes bästa författare. Nåja, han är i alla fall lika bra som många andra som fått priset. Nu har priset en ny regi sedan 2006 genom Piratensällskapet men ännu har ingen nämnt Ranelids namn. Man anser kanske att Björn Ranelid inte arbetar i "Piratens anda".

Det här med "Piratens anda" har fascinerat mig under alla år jag följt priset. Och jag har aldrig fått en entydig tolkning. Tittar man på listan över pristagare sedan 1989, då Jacques Werup fick det första priset, så blir man inte klokare. Hur pianisten Hans Pålsson och den danske saxofonisten Jesper Thilo verkar i "Piratens anda" är ett mysterium.

Tidigare i veckan frågade jag en av årets jurymedlemmar, Hans Alfredson, hur han tolkade det här med "Piratens anda". Hans Alfredson borde ju veta. Men svaret blev väldigt svävande och Alfredson svamlade runt lite om skicklig författare, bra språkkänsla och att Niklas Rådström hämtade stoff från sin barndom, precis som Piraten. Till sist slog Hans Alfredson fast att Rådström är "en trevlig prick". Jaha. I "Piratens anda"?

Det råder ett missförstånd om att Piratenpriset i första hand ska delas ut till en skåning eller någon som har anknytning till Skåne. Det har jag aldrig sett formulerat i skrift som villkor för priset. Och det har aldrig varit avgörande. Hur skulle annars Mikael Niemi och Lars Molin kunnat få priset?

Nej, det är bara att inse att Piratenpriset inte följer några regler som helst. Det är helt enkelt de som sitter i juryn för dagen som har hela makten och det är självklart att man resonerar olika varje år. Piratenpriset är helt enkelt ett kulturpris som kan ges till vem som helst som sysslar med någon form av kultur.

Till nästa år föreslår jag följande kandidater: Hipp-Hipp-gänget, Timbuktu, Michael Saxell, Anna-Lena Brundin och så förstås Björn Ranelid. Både skånskt och med rätt anda. Vad det nu är?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.