Annons
Nyheter

Vackrast i gryningen

Nyheter • Publicerad 21 december 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag vet att ni är många som inte delar den uppfattning som jag nu ska delge er: Vi är vackrast precis i det ögonblicket då vi vaknar.

Ja, jag vet att vi i allmänhet inte är till vår fördel på morgonen men det är efter en stund, när livet och verkligheten har hunnit ikapp oss. Titta på en nära och kär vän i det ögonblick då han eller hon vaknar, se det lite yrvakna uttrycket i ögonen, den kvardröjande drömmen och det lugn som finns där inne.

Annons

Sedan kommer vardagen rusande och vi minns plötsligt att vi ska till tandläkaren, att vi har glömt att betala telefonräkningen, att det finns 6 500 "måsten" som ska klaras av innan skymningen - och, mina vänner, skymningen kommer tidigt så här års.

Då viker det mjuka från vår blick och vi blir allt mer koncentrerade och rent av uppjagade och blicken klarnar och blir lite stel och fokuserad och rastlösheten sprider sig i blodet som porlande sockerdricka och vi orkar inte ligga kvar i sängen utan drivs upp av alla krav som dagen har på oss.

Även djur är vackrast precis när de vaknar. Där finns också samma hemlighetsfulla, inåtvända uttryck i ögonen innan blicken klarnar och vänds mot matskålen. Jag hade en undulat en gång och när jag tog bort nattskynket från buren satt han där och klippte med ögonlocken och var oemotståndligt söt.

För att inte tala om Hunden som innan första gäspningen är som en björnunge. Fast jag har också lagt märke till att hon ibland är vaken fast hon inte öppnar ögonen. Det är "strutssyndromet"; om hon inte öppnar ögonen är hon inte vaken och behöver inte lämna den mjuka och varma sängen även om alla andra gör det. Fast, som sagt, jag ser på hennes ögonlock att hon visst är vaken.

På tal om tidig skymning så råder vintersolståndet idag. Nu blir det i alla fall inte mörkare även om det tar ytterligare någon vecka innan det vänder på allvar. Och sedan går vi sakta men säkert mot ljusare tider igen. Och har vi tur får vi uppleva ännu en vår och den stora glädjen att höra den första koltrasten sjunga utanför fönstret.

Jag vill tacka för julklappstipsen till min dotter. Särskilt det där att jag skulle sticka en halsduk till henne - ja, då hade hon säkerligen blivit överraskad. Men jag kan inte sticka, blott sy fast knappar.

Vi hörs!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons