Annons
Nyheter

Vacker film om tragisk kärlekshistoria

Försoning är baserad på den bästsäljande romanen med samma namn av Ian McEwan. Med tanke på hur svårt det brukar vara att göra bra film av bra böcker, så måste boken vara fantastiskt bra
Nyheter • Publicerad 26 maj 2008
Keira Knightley i den prisade smaragdgröna klänningen. Bild: Universal
Keira Knightley i den prisade smaragdgröna klänningen. Bild: UniversalFoto: 

Försoning har dessutom något mer. Det är en film som utöver en bra story har filmiska ambitioner, en detaljkänsla i fotot och genomtänkta berättartekniska finesser. Filmmusikens sammanflätning med handlingen och bakgrundsljud är värd ett eget kapitel.

Det här är en vacker film om en tragisk kärlekshistoria. En historia som avbryts precis när den börjat på grund av missförstånd och falska anklagelser från en 13-årig flicka med livlig fantasi. Det är denna unga flickas skuld och kval som är motorn i berättelsen. Filmen utspelar sig strax före och under andra världskriget. Detta ger förutsättningar för att visa vackra bilar, fina kläder och mastodontiska krigsscener. Det här är en väl genomarbetad film vars enda nackdelar är att det känns som att det finns nyanser och fördjupning som bara antyds. Ett dilemma för de flesta filmer som baseras på tjocka romaner. PS: Keira Knightleys smaragdgröna klänning i filmens nyckelscen har utsetts till filmhistoriens vackraste. Och ja: hon är ljuvligt vacker i den.

Carl Johan Engvall c-j.engvall@allehandasyd.se
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons