Annons
Nyheter

Utan skidor i Österrike

Nyheter • Publicerad 8 februari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

I går var det en kall dag med hög klar luft. Underbart, förstås. Ett riktigt "Österrike-väder". Och så ska skolfolket återigen vara lediga en vecka. Måste vara skönt med lite ledighet mellan jullovet och påsklovet. Jag vet faktiskt inte säkert vad det stundande lovet heter " förr kallade vi det för vinterlov och sportlov, nu säger man väl februarilov?

Och på februarilovet passar många på att åka skidor - kanske rent av i Österrike? Jag kan inte ens stå upp på ett par skidor och har inga som helst skid-ambitioner även om jag kan förstå tjusningen med det. Men till Österrike har jag ett märkligt förhållande.

Annons

Första gången jag kom i kontakt med Österrike var i nionde klass då hela högstadiet skulle resa till Österrike på just sportlovet. Hela högstadiet utom jag och en till. Vi hade uppfört oss så illa att vi som straff fick stanna hemma. Dessutom fick jag betyget B i både ordning och uppförande.

Men jag hade gärna varit med för det hände så mycket under den resan som alla pratade om i månader. Ni kan ju tänka er, en flock 15-16-åringar från Kirsebergskolan i full frihet i alperna. Det var kanske tur att jag inte var med...

Några år senare gjorde jag min första charterresa med en kompis. Till Österrike och Saalbach. Mitt i sommaren. Och där mötte jag en svekfull engelska som övergav mig efter tre dagar till förmån för en tysk. Det var första gången jag blev lite misstänksam mot engländare...

Redan några år senare var det dags igen " och dessutom på exakt samma ställe, Saalbach. Mitt i sommaren, på väg ner till Italien. Denna gång kom jag i bil tillsammans med min dotters moder och på en restaurang blev vi vittne till hur två engelskor blandade whisky med Coca-cola och blev fulla och gapiga. Skakande upplevelse.

Det blev mycket uppskattat när jag berättade om den upplevelsen på puben i Portree ute på Skye i Skottland förra sommaren. Där är de också aningen skeptiska till engelska vanor.

Och så har jag luffat runt i de franska alperna i en folkabubbla och det höll på att bli den lilla bilens död. Den gick ständigt på ettan och tvåan " även i nedförsbackarna eftersom bromsarna var väldigt dåliga. Självklart mitt i sommaren, ty alla berg och alper är vackrast då " och så slipper vi alla skidåkare...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons