Annons
Nyheter

Utan kläder i Berlins bad

Nyheter • Publicerad 20 februari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Berlin verkar vara en farlig och skrämmande plats.

Jag har ägnat helgen åt att studera böcker om Berlin. Dels den vanliga, Streifferts Första Klass pocketguide, dels Jan Mosanders trevliga reportagebok om Berlin och så den lilla mysiga Familjen Olofssons Berlinguide.

Annons

Av dessa studier har jag lärt mig att alla berlinare har jättelika hundar som alla går lösa " det finns inget koppeltvång i Berlin " och förutom att göra sina behov överallt (ingen plockar upp) biter de gärna alla i omgivningen. Jan Mosander blev själv attackerad under en joggingrunda och rekommenderar elpistol. Dessutom väller det in vildsvin från landsbygden och de rör sig allt mer mot centrala Berlin och vittjar gärna restaurangernas sopor. Möter man en galt på några hundra kilo en sen natt då hjälper det inte med elpistol " och inte kan man springa ifrån dem heller, de gör lätt 60 km/timmen.

Och så väller det in kriminella från omgivande länder och gränsen mot Polen ligger så nära att ens bil kan vara över den innan man märkt att bilen är borta. Min gamle gode vän, som bor i München sedan 20 år, vägrar komma upp till Berlin och hälsa på om inte hotellet har ett bevakat garage.

Och moralen ligger på absolut lägsta bottennivå. Inte nog med att man har statliga bordeller i varje kvarter, man har också en badinrättning där man INTE får ha kläder på sig. Män, kvinnor, barn " alla badar tillsammans, helt nakna. Stället heter Thermenbad och ligger på Nürnberger strasse, ett stenkast från Kürfurstendamm. Enda stället man får vara klädd är i badets restaurang men blott badrock. Badets restaurang är tillhåll för toppskiktet av den närvarande, ryska maffian med vidhängande vakter. Risken för attentat är kanske inte så stor på ett ställe där man bara får ha badrock?

Dessutom vimlar det av narkomaner och missnöjda, aggressiva före detta östberlinare, all servicepersonal i butiker och på restauranger är omvittnat otrevliga och direkt oförskämda. Och tunnelbanestationerna är livsfarliga dygnet runt " där patrullerar vakter med hundar och det är ofta före detta östtyska Stasi-poliser.

Men å andra sidan finns det ett varuhus med en ostdisk som lär innehålla 1 300 olika ostar...

Dit, till Berlin, ska jag fara om några dagar.

Äntligen måndag!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons