Annons
Nyheter

Utan kastruller ute i Europa

Nyheter • Publicerad 3 december 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Det finns visst en bok som heter Kastrullresan. Jag har gjort en kastrullresa. Det var för väldigt länge sedan då jag blott var 20 år och en god vän och jag skulle ge oss ut på vår första, stora europaresa.

Vi hade en pytteliten, gammal bil och eftersom vi aldrig varit på kontinenten med bil hade vi inte en aning om vad vi behövde ha med oss. Alltså tog vi med oss allt vi kunde tänka oss. Dessutom var vår plan att tälta. Vi trodde " naiva som vi var " att allemansrätten även gällde ute i Europa. Eftersom vi också tänkte vara ute i hela tre-fyra veckor blev bilen allt mindre ju mer packningen svällde.

Annons

Men vi lyckades få med både tält, gasolkök, bandspelare och radio, sovsäckar och luftmadrasser, köksgrejor, kameror, kläder, stövlar, skor och massor av prylar som vi absolut inte behövde.

Redan första kvällen stötte vi på patrull. Det var i norra Tyskland och vi körde av motorvägen och ringlade oss ut på landet tills vi hittade en liten skogsdunge. Där slog vi läger. Men vi hann inte ens få upp tältet förrän en väldigt arg tysk lantman med två hundar kom och bråkade med oss. Vår skoltyska var väl inte den bästa men vi förstod att där fick vi inte campa - om vi inte betalade för oss. 20 mark, skulle han ha.

Det var stora pengar på den tiden och särskilt för oss som trott att vi skulle kunna tälta helt gratis. Vi packade ihop och for vidare. Några timmar senare stannade vi på en rastplats på motorvägen. Vi hade bestämt oss för att sova i bilen.

För att få plats fick vi ställa en del saker utanför bilen. Bland annat ställde vi våra kastruller (vi hade med oss fyra stycken av någon anledning) och stekjärnet under bilen. Dörrarna fick vara öppna så att våra ben fick plats.

Tidigt nästa morgon väcktes vi av poliser med dragna pistoler. De trodde vi var rånade och rent av döda. De skällde också ut oss och så mycket förstod vi att det var högst olämpligt, rent av farligt, att sova på rastplatserna. De pekade med hela handen mot motorvägen och det var tydligt att vi skulle ge oss av och helst lämna landet så fort som möjligt.

Vi slängde in alla grejorna och for iväg som ett skott, ordentligt skärrade. Först efter några mil kom vi på att vi glömt kastrullerna under bilen. De stod kvar på parkeringsplatsen...

Vi hörs!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons