Annons
Nyheter

Ut i solen, era gnällspikar

Nyheter • Publicerad 13 juli 2005

Jag minns så väl tidigt i våras då några av mina vänner satt och funderade över sommaren som skulle komma. De hängav sig med stor passion åt att förtala förra årets sommar, som ju var höstlik mest hela tiden. Och de uttryckte också sina farhågor över vad som skulle hända om det blev ännu en blåsig, sval och regnig sommar. Det lät som om det skulle bli en slags personlig tragedi med skilsmässa, far på psyket och ett allmänt sammanbrott.

De övervägde noga om de skulle satsa på södra Europa helt och hållet eller om den svenska sommaren skulle få ännu en chans. De valde Sverige och det är de glada för idag. Och de njuter och badar och grillar och ser oförskämt friska och positiva ut. Bruna som pepparkaksgrisar, förstås.

Annons

Jag är lite förundrad över det svenska folkets beroende och intresse för vädret. Det är ju faktiskt inte mycket vi kan göra åt det så varför bry sig?

Men om jag tänker ett steg till så blir det begripligt. Våra svenska höstar och vintrar är ju inte att leka med. Mörkt, kallt och blåsigt och i söder regn, regn, regn och i norr mängder med snö. Vi har med andra ord ett väldigt varierande väder sett över året.

Det har man inte på samma vis nere vid Medelhavet. Förvisso är det inte alls så att det är varmt och skönt under vinterhalvåret " det kan vara riktigt bistert. Men våren kommer tidigt och sommaren också och den brukar vara väldigt stabil i många månader. I Andalusien, till exempel, har det inte regnat på flera månader och allt är förtorkat och bränt. Men det räknar man med och tar det inte så allvarligt.

Men om vi nu är så engagerade i väderleken och längtar så efter sommar och sol varför kan vi inte njuta av det? Jag noterade till min stora förvåning att 51 procent svarade ja på på vår webb-fråga om de tröttnat på värmen. Över hälften av de som svarat!

Vad håller ni på med? Är ni inte riktigt kloka? Inse att om sex-sju veckor är det över och då väntar minst ett halvår av mörker och regn och blåst. Vill det sig illa kan hösten komma om en vecka.

Ut och lev i solen, gnällspikar!

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons