Annons
Nyheter

Usla shower ger bäst idéer

Inspiration kan komma från de mest oväntade håll. Tjejerna bakom En liten jävla show hämtar helst sin på usla shower – eller rent av på snuskiga porrklubbar.
Nyheter • Publicerad 28 september 2007
"Vi var i Las Vegas och det spårade ur"... Zeid Andersson, Ann Westin, Anna-Lena Brundin och Yvonne Skattberg showar på Ystads teater i kväll. BILD: Katrin Jakobsen
"Vi var i Las Vegas och det spårade ur"... Zeid Andersson, Ann Westin, Anna-Lena Brundin och Yvonne Skattberg showar på Ystads teater i kväll. BILD: Katrin JakobsenFoto: 

I kväll står kvartetten Anna-Lena Brundin, Ann Westin, Yvonne Skattberg och Zeid Adersson på Ystad teaters scen, med sin tredje show tillsammans. Och ordet "jävla" får följa med i titeln, när det nu blivit etablerat. I höst är det turné med En annan liten jävla show, som hade premiär i Stockholm i februari.

– Den här gången åker vi till Las Vegas på inspirationsresa – vilket vi faktiskt gjorde, berättar Yvonne Skattberg. Men så kommer vi hem med väldigt mycket kvitton från olika barer, som vi inte vet hur vi ska redovisa. Så vi måste sätta upp en show för att motivera alla dessa utlägg.

Annons

I detta ska läsas lite subtil samhällskritik, faktiskt. Fast det blir nog tydligare i showen att tjejerna ger en känga åt fifflande Skandiachefer, som renoverar egna lägenheter men redovisar det som kostnader för att snygga upp bolagets foajé.

Yvonne, Ann, Anna- Lena och Zeid har alltså även på riktigt som strategi att resa iväg ihop och se shower för att inspireras. Inte direkt för att sno idéer, utan snarare för att kickstarta den kreativa processen.

– Vi var i Berlin och såg Blue Man Group, som kör mycket rytmer och visuella effekter och humor. Och vi blev hänförda, säger Yvonne Skattberg.

– Två timmars show, och de säger absolut ingenting. Vi pratar ju hela tiden!

Därav kom idén till ett nummer där de jobbar med tystnaden och helt enkelt kniper igen. Det tog dem två år, ska tilläggas. Och krävde hjälp av koreografen och regissören Birgitta Egerbladh.

Att se Celine Dions superglassiga show i Las Vegas, det var däremot inget som fick gnistorna att flyga.

– Det är ju så perfekt in i minsta detalj. Man går därifrån helt tom, beskriver Yvonne Skattberg.

Nej, "sunkiga" föreställningar ska det vara. Varför tjejerna, åter igen i Berlin, satte sig i en taxi och bad att få bli körda till något "dåligt ställe". En tveksam taxichaffis lämpade därför så småningom av dem framför en liten porrklubb.

– Där kom vi och knackade på, och de öppnade en liten lucka i väggen och ville nog egentligen inte släppa in oss, berättar Yvonne.

– "Showen" bestod av att två tjejer i baren bytte om och gick upp på scenen, och för oss var det otroligt komiskt. Men det som imponerade var deras otroligt långa ben. "Vi måste ha ett nummer med långa ben!" tänkte vi. Fast vi har ju inga långa ben.

Annons

Men tjejerna blev långbenta – tack vare några skyltdockor.

– Det fick bli vår balett, berättar Yvonne.

Anna- Lena Brundin må vara gängets mest namnkunniga medlem. Men Yvonne Skattberg är faktiskt årets kvinnliga komiker, efter "Ståuppgalan" i Stockholm nyligen. Motiveringen löd "En jävla standupstjärna till jänta från obygden som roar och oroar och charmar alla med sina naiva och vassa samhällsbetraktelser".

– Hedrande, så klart, säger Yvonne stolt.

– Men det är lite som stora journalistpriset. Inom branschen är det stort, men det är ingen annan som bryr sig!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons