Annons
Nyheter

Upptäck författaren Maria Lang – på nytt

Nyheter • Publicerad 5 juli 2006
Foto: 

Sitter i skuggan under äppelträdet och läser Maria Lang, (pseudonym för Dagmar Lange), från debuten som deckarförfattare med Mördaren ljuger inte ensam (1949) och framåt. Det var i höstas som jag började läsa mej igenom hela hennes deckarutgivning (42 vuxen- och ett par ungdomsdeckare).

Varför då? Hur orkar han? Vad är meningen med det? Lang liksom Agatha Christie ska man ju inte tycka om. De var, enligt en vandringsmyt, inga bra deckarförfattare.

Annons

Maria Lang är underskattad, hävdar jag. Hennes debut förtjänar att placeras bland de bästa svenska detektivromanerna. Inte minst för att hon redan då, alltså 1949, spann en kriminalgåta kring ämnet lesbisk kärlek. Efter att Camilla Martin introducerades i romanen Ofärd i huset bor (1962) kan man också använda benämningen kvinnodeckare. Operasångerskan Martin är en stark kvinna, som lever, arbetar och älskar på samma nivå som sin make, kommissarie Christer Wijk.

Förra sommaren, när vi var ute och körde, råkade vi hamna i Nora – eller Skoga som staden heter i Maria Langs deckare. Nog gav det en extra dimension åt deckarläsandet när jag såg att Ove Hoffner, en av Langs romanpersoner, medverkade i den teaterpjäs om Kronblom som spelades i Göthlinska husets trädgård. Även Stadshotellet och Lilla Hotellet, Sandbergska gården och Helena Wijks villa (där sonen Christer växte upp) återfinns på sina rätta platser, i Nora som i Skoga.

När det mörknat arrangerades det nattlig mordvandring med tysta aktörer. Christer Wijk kom ut genom trädgårdsgrinden, tände pipan och släntrade längs Strandpromenaden. Där han vid strandkanten till Skoga/Norasjön återfann den försvunna, blivande bruden Anneli Hammar: död och med händerna kring en liljekonvaljebukett.

På en bänk satt författarinnan själv, alltid vaken om natten: Almi Graan, Maria Lang eller Dagmar Lange. (Alla tre var/är bosatta just här, i kvarteret Korpen på Kungsgatan 26 B, nu namnbytt till Maria Langs gränd.)

Mordvandrarna fyllde Göthlinska husets kök. Då hördes ett gällt skrik från ovanvåningen: den sommarvickande journalisten Bettina Eng fick ett slag i huvet.

Maria Lang må ha blivit sämre som deckarförfattare mot slutet – som bygdeskildrare blev hon allt bättre. Två städer sammanföll till samma lilla stad i Bergslagen. Se på omslagen till hennes senare böcker! De är gjorda av Jan Hoffner, som växte upp i böckerna. Gå in på Eniro, om du har tillgång till nätet, och sök på personernas namn. Många av Maria Langs personer återfinns/fanns både i romanerna och verkligheten.

Kultur- och nöjestips:

Sara Kärrholm: Konsten att lägga ett pussel (Symposion, bok). Fullt läsbar doktorsavhandling om Stieg Trenter, Maria Lang och H-K Rönblom.

Sven-Ingvars (konsert i Folkets park, Malmö den 12/7). Buddy Holly & The Crickets från Karlstad.

Thåström (också konsert i Folkets park, Malmö den 14 juli). Åldrande punkare återbesöker sig själv.

Bengt Eriksson efterlyster deckarvandringar med skådespelare också i Wallanders Ystad

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons