Annons
Nyheter

Unge rapstjärnan Lilleman fostrar nya rappare

På fredagkvällen ska nya talanger på hip hopens område fostras på Folkets park i Trelleborg. Och smakdomaren är själv en ung talang som inte hunnit gå ut skolan ännu: Daniel "Lilleman" Cvetkovic, som slog igenom som Skånes nye rapstjärna blott 15 år gammal.
Nyheter • Publicerad 25 april 2002

Arrangemanget i Folkets park innehåller dels en talangtävling i sång och dans, dels ett framträdande av artisten som slog igenom med en självutlämnande bild av en sprucken familj. Singeln "Vart tog pappa vägen", som släpptes förra sommaren, väckte stor uppmärksamhet för sin ärlighet och ovanliga ton. Lilleman har rappat sedan han var elva år, och fick skivkontrakt när han var 14. Nu har han precis fyllt 16, och kämpar med skolböckerna på Lindängsskolan i Malmö, där han går sista terminen i nian. Lilleman är lite trött på all den uppmärksamhet som hans person genererat efter förra årets skivframgångar. - Inte trött på det viset, men på det där pappasnacket som alla vill hålla på med efter min första singel, säger han. Jag är inte trött på låten heller, men på snacket. Lilleman gör inte särskilt många konserter, och det beror på att han inte gått ut grundskolan ännu. Det gör han dock i sommar, och då hoppas han ha jobbat sig till bra betyg i svenska, matte och engelska. Så att han kan gå vidare och utbilda sig till sitt drömyrke - som lustigt nog inte är artist, utan kock. - Jag håller på med musiken på fritiden, det räcker. Men nu efter nian kommer det nog att bli mer turnéer. Till hösten ska uppföljaren till Lillemans debutplatta "Tonårstankar" släppas. - Vi håller på och jobbar med den nu. Den här gången ska jag inte ha samma producent till hela plattan, utan flera olika. Bland annat Roberto som var Blues producent. Jag gillar Blues, han är duktig. Daniel Cvetkovic har varit i Trelleborg flera gånger förut. Han har nämligen ett förflutet som ungdomslagspelare i IFK Malmö, och har rest runt och spelat fotboll lite varstans. - Jag minns inte vem som vann av oss och Trelleborg, berättar han. Men vi var bland de tre-fyra bästa lagen i hela Sverige, så det var nog vi! - Men jag la av med fotbollen för ett par år sedan. Det var grupptrycket. Jag ville vara ute med kompisarna, inte hålla på och träna. Jag ville egentligen satsa på det, men så blev det som det blev. Vad säger du om att komma ner till Trelleborg och vara smakdomare i rap? - Det ser jag fram emot, det är något jag aldrig provat förr. Fast jag ska faktiskt vara domare i samma sak på min egen skola, samma dag. Har du något gott råd att komma med till ungdomar som vill testa rap? - Skriv bara om sånt som är sant, hitta inte på. Vilket språk man väljer att göra det på spelar ingen roll, men berätta om sådant som man går igenom.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons