Nyheter

Ung kultur redo att mötas i Parken

På lördag eftermiddag är det dags för UKM, Ung kultur möts, i Parken. Men det har stormat en del kring evenemanget och i år blir det ingen regionfestival i Skåne.
Nyheter • Publicerad 9 april 2011
Erik Börén informerar om UKM.
Erik Börén informerar om UKM.Foto: Tomas Nyberg

Elva scenakter och tio konstnärer kommer att visa upp sig på Parken under dagen.

Tove Ask, Jesper Nordberg och Emmelie Borgshammar i Tasty Lilacs kommer att göra sin fjärde spelning i samband med festivalen.

– Vi spelar lite akustisk pop typ, säger Tove Ask.

Det där "typ" är viktigt. För är det pop?

– Det är ungefär pop fast med mer jazzig bas, förklarar Jesper Nordberg.

Den som vill veta hur detta typ låter får nog bege sig till parken ungefär i eftermiddag.

Konstnären Lisa Lundquist är med i UKM för tredje gången. Förra året gick hon vidare först till regionfestivalen och sedan till riksfestivalen i Skara.

– Det var jätteroligt att träffa folk från hela landet som är lite som jag. Jag har fortfarande nu ett år senare, kontakt med flera av de jag träffade där, berättar Lisa Lundquist.

Hennes stora grej är fotografi. Lisa Lundquist går just nu mediaprogrammet med inriktning på reportagefoto.

– Jag kan märka på UKM hur jag utvecklats under året.

Antalet deltagare på UKM är lite färre än tidigare år. Men det är inget som oroar Emil Åstrand och Therese Åkerman i arrangörsgruppen.

– Det är lite färre anmälda men vi är väldigt glada över de som kommer att vara med, säger Therese Åkerman.

– Det kan också bli bättre med färre deltagare. Och så är det fler konstnärer i år än tidigare, säger Emil Åstrand.

Tidigare år har en urvalsgrupp plockat ut deltagare som gått vidare till en regionfestival i Skåne. Så blir det dock inte i år eftersom Kultur i Skåne som höll i den har dragit sig ur arrangemanget.

– De ser sig själva som en myndighet och har förtydligat sitt myndighetsuppdrag genom att inte längre vara operativa. Kultur i Skåne stödjer fortfarande en regionfestival ekonomiskt men arrangerar den inte, berättar Rebecca Segerhagen, kultursekreterare i Trelleborgs kommun.

Protesterna har varit många och ett tag såg det ut som att det inte skulle bli något UKM alls på regionnivå. Det skulle innebära inga unga artister alls från Skåne i riksfestivalen i Sundsvall i början av juni. Det har de 14 kommunerna som arrangerar lokala UKM löst genom att man kommer att samlas till ett möte där man ska diskutera sig fram till vilka scenakter och konstnärer som får åka.

– Vi får göra det så i år för att det ska bli något överhuvudtaget, säger Rebecca Segerhagen.

Martin Strandberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.