Nyheter

Underkänn kulturutredningen!

Vem är Carl Rudbeck? Keith Wijkander? Kommer de att påverka våra liv eller finns det månne en gud däruppe som låter oss slippa? Rudbeck har skrivit"Kulturförvandling observerad - om borgerlig kultursyn i dagens kulturklimat", en av två publikationer som Timbro producerat i ärendet.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2009
Ann Hingström
Ann HingströmFoto: 

Texten är författad innan "den svarta måndagen" då finanskrisen var ett faktum. Då marknaden inte visade sig vara den-enda-rätta-vägen och då Mammon fick sitta i skamvrån och nynna på När guldet blev till sand(B Andersson).

Rudbeck staplar litterära referenser ovanpå varandra för att påvisa sin enorma bildning. Det som gör mig mörkrädd är att kulturutredningen har, i de delar som läckt ut, visats sig påminna om denna skrift. Och då lägger vi till protokollet att kulstöterskan och tiodagars-kulturminister Cecilia Stegö Chilò var vd på Timbro innan hon blev minister. Timbro, som är ett dotterbolag till "Fritt näringsliv" är starkt knutet till regeringen. De är som en enda stor familj, bofasta i Stockholms innerstad.

"En dag kommer Chateau Glimmingehus att slåss om kunderna med Chateau Latour" skriver Rudbeck lite skojsigt och menar att "vi" inte ska vara rädda för (klimat) förändringar.

Ewa Swartz, kulturutredningens ordförande, har stängt utredningen för insyn, även om hon på sin hemsida säger att det är viktigt med insyn (?). Som vd för bokförlaget Natur och Kultur och med många andra styrelseuppdrag är hon förmodligen alltför stressad för att kunna uttala sig om att ytterligare en medarbetare i kulturutredningen hoppat av - Susin Lindblom i litteraturgruppen. Lindblom menar att ledningen är under all kritik och att hennes påpekanden bemötts med en kompakt tystnad.

Om Keith Wijkander, utredningens sekreterare, säger hon: "Det är märkligt hur hans idéer har fått prägla arbetet. Meningen med en utredning är ju att åsikter ska brytas mot varandra, inte att en persons mening dominerar".

Wijkander är mest känd för att säga emot sig själv. I slutet av 90-talet kom han i konflikt med sin personal på Riksantikvarieämbetet. 2005 fick han avgå från sitt jobb som överintendent på Statens maritima museer efter konflikter. Nu borde det vara dags att avgå igen.rekrytera kompetenta personer är inte regeringens starkaste kort. Och har man haft fullt upp med konflikter eller för många andra åtaganden kan det vara lätt att ta till det enda som skrivits om borgerlig kultursyn.

Jag vill att kulturutredningen underkänns.är inte rimlig längre.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.