Annons
Nyheter

Uma Thurman flyttar till Trelleborg?

Den amerikanska skådespelerskan/modellen Uma Thurman öppnar dörren för en eventuell flytt till Sverige. Och kanske till Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2014
Foto: 
Uma Thurman kan tänka sig att flytta till Sverige. Och kanske då till Trelleborg.
Uma Thurman kan tänka sig att flytta till Sverige. Och kanske då till Trelleborg.Foto: 
"Famntaget" heter statyn vid Smygehuks hamn. Uma Thurmans mormor Birgit Holmquist står modell.
"Famntaget" heter statyn vid Smygehuks hamn. Uma Thurmans mormor Birgit Holmquist står modell.Foto: 

I en lång intervju med magasinet Icon berättar hon om sin uppväxt med sin svensk-tyska mamma och tibetanske pappa. Och om sina framtidsplaner.

Uma Thurman har besökt Sverige, framför allt Skåne och Trelleborg, ett flertal gånger. Vid sina besök till Trelleborg passade hon på att se statyn på sin mormor i Smygehuks hamn (tidigare låg den i Trelleborgs hamn men flyttades till Smygehuk på 70-talet). Mormor Birgit Holmquist var modell och det var även hennes mamma Nena.

Annons

– Den brukade stå i Trelleborgs hamn och min mormors föräldrars hus låg i närheten så jag besökte det senast jag var där. I dag är deras hus en förskola, men de lät mig komma in och titta i huset. Det var förstås helt annorlunda än när mormors föräldrar bodde där, men i hallen stod det två byster och jag frågade om de visste vilka det föreställde. Det var ingen som visste det, så jag berättade för dem att det var min mormors mamma och pappa, säger hon till Icon.

Hennes föräldrar, Nena och Bob Thurman bor i New York, liksom Uma. Hon föddes i Massachusetts och växte upp med "en kombination av svenska och buddhistiska värderingar".

– Jag försöker åka tillbaka ofta och rota runt i mina rötter. Min mamma har haft ett så ofattbart liv. Det är många jag känner som tycker att någon borde göra en film om henne. Hon har alltid behållit sitt svenska pass. Det var faktiskt först för sju år sedan som hon skaffade sig ett amerikanskt pass, för då ändrade de på reglerna så att man kunde ha båda två.

Skulle du också vilja ha ett svenskt pass?

– Ja. Det är min dröm.

Men det är inte bara hennes bakgrund som lockar för en flytt till Sverige. Hon är även redo att flytta hit om Tea Party-högern får makten.

– Jag är rädd för att jag kommer att göra det. För om du fortsätter ta bort välfärdsprogram och ökar skillnaderna mellan dem som har och dem som inte har så vet jag inte vad som kommer att hända med det här landet. Jag har svårt att se hur det skulle kunna förbli ett fredligt land om man bara fortsätter ta saker ifrån de fattiga.

– Jag kan definitivt tänka mig att flytta till Sverige. Jag växte upp med en mamma som var socialist, så jag är psykiskt och etiskt indoktrinerad med sådana idéer. Dessutom är jag nyfiken på att utforska mina rötter där, säger Uma Thurman till Icon.

Taner Caliskan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons