Annons
Nyheter

Ulla Viottis verk tar form

En skapelse i tre delar av tegel med titeln Föränderlig profil. Det är vad som ska välkomna besökarna till Trelleborgs lasarett.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2004
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Sakta, sakta växer den 3,25 meter höga pelaren upp som en del i Ulla Viottis utsmyckning av den nya lasarettsentrén. Johan Hiller murar upp konstverket. BILD: CLAES NYBERG Arbetet med konstnären Ulla Viottis tegelskulpturer pågår just nu för fullt. Till verket har hon specialbeställt flera tusen tegelstenar i olika former från det danska tegelbruket Petersens Tegl. - Det är väldigt många olika tegelstenar att hålla reda på, säger muraren Johan Hiller som är i full färd med att mura upp en 3,25 meter hög pelare. Den är ojämn i formen och har krävt en hel del arbete för att få ihop. - Det kräver ett bra öga samt vattenpass och mycket känsla men Ulla Viotti har gjort en bra ritning som jag utgår ifrån, säger han. Det hela kan liknas vid ett tredimensionellt pussel. På ritningen finns varje sten inritad med olika bokstäver. Motsvarande bokstäver finns inristad i de olika tegelstenarna. Runt pelaren finns en cirkelformad betongsula där det kommer att rinna vatten. Vattencirkeln symboliserar den vallgrav som lär ha funnits runt Trelleborg. Johan Hiller har arbetat som murare i 12 år och tycker om att göra lite annorlunda saker, men det är första gången han murar en skulptur. - Är det något finlir på ett bygge så brukar jag ta det. Det har varit lite stuckaturer och så, säger han. Allt regnande har gjort att man tvingats spänna upp presenningar över konstverket för att det ska gå att mura upp. I början överraskade regnet och gjorde att tegelstenarna i de första skiften drabbades av saltutfällningar vilket syns som vita fläckar på de röda stenarna. - Det går inte att ta bort utan försvinner av sig själv om kanske 10-12 år, säger Johan Hiller. Ulla Viotti var en av tre konstnärer som fick i uppdrag att ta fram förslag till en offentlig utsmyckning till det nya lasarettet. Hennes Föränderlig profil föll juryn i smaken och presenterades i april förra året som det vinnande bidraget.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons