Annons
Nyheter

Udda och själfullt

I mitten av 90-talet gick Umeåbandet Refused i spetsen för en våg av svensk hardcore som under några explosiva år växte från en lokal undergroundrörelse till en internationell succé. Men så, på toppen av karriären, splittrades bandet mitt i en USA-turné 1998.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2008

Nio år senare sitter Refused-trummisen David Sandström uppflugen i ett hyreshus han inte trivs i, läser Sara Lidman och drömmer om att hitta sina rötter.

Tillsammans med filmarna Alberto Herskovits och Mikael Wiström ger sig David ut för att hitta ett hus på den västerbottniska landsbygden, och samtidigt närma sig den morfar som han aldrig lärde känna. Morfadern var en jordbrukare som slet i motvind hela sitt liv, för att tillslut välja att kasta in handduken i förtid.

Annons

Med en blandning av Sandströms musik, röstspår av Sara Lidman och Sune Jonssons starka, svartvita fotografier av det svenska jordbrukssamhället växer resan till en stillsamt poetisk, udda och berörande film om att hitta sig själv i sitt arv. Eller, snarare, att försöka.

Sandströms sökande får ännu en dimension när man lyssnar på den medföljande skivan Om det inte händer nåt innan i morgon så kommer jag. En märklig och suggestiv krock mellan svensk folkmusik, vilda stråkar, talade partier och fragment från Davids hardcorebakgrund.

Annorlunda och själfullt.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons