Nyheter

Tyskland tog Astrid till sitt hjärta

Efter Skandinavien är det i Tyskland som Astrid Lindgren förblivit störst. Bokförsäljningen fortgår och tyskarna firar också hennes hundraårsdag.
Nyheter • Publicerad 13 november 2007
Astrid Lindgren, här på uppläsningsturné 1972, deltog flitigt i uppläsningsturnéer och på bokmässor i Tyskland. Bilden är från ett Tysklandsbesök 1972 och ingår i Goetheinstitutets utställning "Pippi på Tysklandsturné". Foto: Från Goetheinstitutet
Astrid Lindgren, här på uppläsningsturné 1972, deltog flitigt i uppläsningsturnéer och på bokmässor i Tyskland. Bilden är från ett Tysklandsbesök 1972 och ingår i Goetheinstitutets utställning "Pippi på Tysklandsturné". Foto: Från GoetheinstitutetFoto: 

"För att nå ut i den stora vida världen har den svenska litteraturen alltid tagit vägen om Tyskland och det tyska språket." Så sa Astrid Lindgren 1971. Av 145 miljoner sålda Lindgren-böcker står den tyska marknaden för cirka 30 miljoner, skriver Goetheinstitutet på sin hemsida, och i Tyskland verkar också hennes popularitet hålla i sig.

I dag finns cirka 200 skolor i Tyskland, Schweiz och Österrike uppkallade efter den svenska barnboksförfattaren, och till hennes hundraårsdag har tyska finansdepartementet tryckt upp ett minnesfrimärke.

Stor utställning i Berlin

I Berlin har barn- och ungdomscentret FEZ Kindermuseum en jätteutställing, i Lübeck visas en annan och på Danska cinemateket filmerna.

- Det händer massor i år. Astrid Lindgren känns nästan större i Tyskland än vad hon gör här i Sverige, säger Mareike Röper på Goetheinstitutet i Stockholm som i veckan öppnar en utställning om Astrid Lindgren och Tyskland.

Bilderböckerna säljer också mer i Tyskland än i Skandinavien, berättar Kerstin Öberg på Norstedts Agency. Textböckerna däremot, som "Mio min Mio" och "Bröderna Lejonhjärta", går bäst i de skandinaviska länderna. Därefter kommer Tyskland och sedan USA, enligt Nils Nyman på Saltkråkan AB.

Karlsson i Ryssland

Japan och Korea har en stabil försäljning av hennes bilderböcker även om det inte handlar om några enorma volymer. Ryssarna gillar "Karlsson på taket" mer än Pippi.

I Sverige märks alla Astrid Lingren-jubileer stort.

- Vi har redan en 50-procentig försäljningsökning i år och då har inte julhandeln börjat, säger Ylva Baggfelt, försäljningschef på Rabén & Sjögren.

Däremot tror hon inte att de sålda volymerna kommer upp i samma nivå som efter Astrid Lindgrens död 2002. (TT Spektra)

Erika Josefsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.