Annons
Nyheter

Tysk syntpop med humor

Konsert: Jeans Team, Mejeriet i Lund, 27 mars.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2007
Trots att Jeans Team dök upp som en duo i Lund – Franz Schütte och Reimo Herford – stöttad av förinspelningar kunde de bjuda på friska liveversioner av sina låtar. BILD: ALEX REGNÉR
Trots att Jeans Team dök upp som en duo i Lund – Franz Schütte och Reimo Herford – stöttad av förinspelningar kunde de bjuda på friska liveversioner av sina låtar. BILD: ALEX REGNÉRFoto: 

Tyskland är ett väldigt land med nästan tio gånger så stor befolkning som Sverige. Allt som skiljer våra två länder åt är en pöl inte mycket större än Öresund. Likväl är det ytterst sällan tyska band slår på andra sidan Östersjön. Eller ens utanför Tyskland för den delen. Efter Rammstein och Kraftwerk är det ganska tomt på listan över välkända tyska band.

Jeans Team, från Hamburg, är ett väldigt tyskt band (på Mejeriet i tisdags presenterade de bland annat sin låt Das Zeltmed orden "This is a very german song"), vars musik bär tydliga spår av Kraftwerkinfluenser, om än i modernare utstyrsel: tänk ett Hot Chip med humor. På tyska.

Annons

Efter att svenska Pluxus värmt upp öppnade kvällens huvudakt Jeans Team med Silizium, en karg, elektronisk historia som påminner nästan lite för mycket om Kraftwerk. Därefter visade bandet som i dag bara bestod av två personer (till skillnad från Malmöfestivalen 2006 då de var åtminstone dubbelt så många) kvickt upp en mer dansant sida med låtar som Baby 3 = 1 + 2.

Franz Schütte och Reimo Herford gav också publiken annorlunda versioner av sina låtar och framför allt var det låtar från det senaste albumetKopf Aufsom skiljde sig från originalen. Eftersom bara två personer stod på scen var mycket förinspelat men Jeans Team lyckades ändå göra unika versioner av sina låtar med hjälp av flertalet synthar och lustiga elektroniska instrument, däribland Schüttes elektroniska marimba.

Låtvalet var det heller inget fel på under kvällen. Utöver den fina förlängda versionen av Baby 3 = 1 + 2framförde Jeans Team också blippiga Oh Baueroch dansanta Kein Melodievilka vållade stora applådsalvor. Den drömska version avWunderbarsom undertecknad hade hoppats på uteblev dess värre.

Både Pluxus och Jeans Team gjorde bra ifrån sig men som vanligt på Mejeriet vållade scenvalet vissa problem. Varför de ansvariga på Mejeriet väljer att använda den lilla scenen där alla står obehagligt tätt packade och man inte sällan hamnar bakom en fet högtalare så att man inte kan se någonting alls av spelningen när de har en fin, stor scen att tillgå är för mig ett mysterium. I övrigt bjöds det på utmärkt mitt-i-veckan-underhållning.

Alex Regnér

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons