Annons
Nyheter

Tykwers får underkänt

Nyheter • Publicerad 19 februari 2009

The international

Premiär: I dag

Annons

Med: Clive Owen, Naomi Watts, Ulrich Thomsen

m fl. Regi: Tom Tykwer

Speltid: 1 tim 58 min

Censur: 15 år

n Kapitalister i allmänhet och bankirer i synnerhet är filmvärldens nya araber. Tiden är förbi när onda terrorister var Hollywoods bästa skurkar; nu är kaftanen sedan länge utbytt mot kostym och koranen mot en fet bankbok. Det senaste beviset heter The international. Den visar även att Clive Owen och Naomi Watts inte alltid är bra och att den överskattade tyske regissören Tom Tykwer bara varit riktigt bra en enda gång – med Spring Lola.

Här spelar Owen och Watts två rättvisans tjänare på jakt efter, just det, en bankman. Man får väl se filmen som Tykwers examen i thrillerskolan, och tyvärr får han underkänt. Han visar oss inget som vi aldrig sett förut och mycket som vi sett alltför många gånger. Till exempel scenen där hjälten stövlar in på en avspärrad brottsplats och på 10 sekunder upptäcker vad 50 svettiga poliser missat under flera timmar.

The international är också en passande titel för den spretiga rollistan, som är lika multinationell som FN:s säkerhetsråd och lika samspelt – danske Ulrich Thomsen är den ende som gör riktigt bra ifrån sig.

"Bankernas enda mål är att förslava oss alla under skulder; de skapar krig för att krigen skapar större skuldberg", hävdar The international. Det är tur att bankmänniskor inte är lika känsliga för hur de porträtteras på film som andra grupper i samhället – eller kanske snarare att de har annat att tänka på just nu. För säga vad man vill, alla filmare därute; det finns inget ni kan göra mot världskapitalismen som inte världskapitalismen redan gjort mot sig själv.

(TT Spektra)

Erik Helmerson/TT Spektra
Erik Helmerson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons