Annons
Nyheter

Tvillingarna Olsen – en dubbel framgångssaga

Nyheter • Publicerad 8 september 2004
Ashley är den blonda och Mary-Kate Olsen den mörkhåriga. Så skiljer man lättast på de rika tvillingarna.arkivbild: Pressens Bild
Ashley är den blonda och Mary-Kate Olsen den mörkhåriga. Så skiljer man lättast på de rika tvillingarna.arkivbild: Pressens BildFoto: 

De är nästan helt okända för en svensk publik, men i USA rankas de som två av Hollywoods mäktigaste i nöjesbranschen. Nu kommer deras första stora långfilm, "En galen dag i New York", till Sverige.

Känner ni inte igen namnen Mary-Kate och Ashley Olsen har ni kanske zappat förbi komediserierna "Huset fullt" eller "Av samma skrot och korn" i Kanal 5. Serien spelades in för flera år sedan och en hel del har hänt sedan dess. Mycket tack vare en företagsam manager som insåg att det fanns ett glapp mellan barn och tonåringar och att det gick att tjäna pengar på dem som fanns däremellan.

Annons

I USA kallas gruppen "tweens" och sägs sträcka sig från ungefär 8 till 13 år.

Nu omsätter systrarnas företag Dualstar en miljard dollar om året och i tvillingarnas namn säljs över 50 olika produkter. Allt från skivor och musikvideor till böcker, dataspel, smink, tandkräm och möbler.

Och tvillingarna är redan fullfjädrade affärskvinnor som inte vill bli jämförda med andra rika unga kvinnor som Paris Hilton. – Det är ju inte så att vi har ärvt pengarna. Vi har jobbat hårt för allt vi har, säger Ashley Olsen i en intervju med CBS News.

Men det var i komediserien "Huset fullt" som allting började. Nio månader gamla fick tvillingarna dela på rollen som den yngsta dottern i serien. Under åtta år växlade de i rollen, men när "Huset fullt" lades ned i USA 1995 såg det ut som om barnstjärnornas karriär skulle ta slut.

Fast tvillingarnas företagsamma manager ville annat. Han insåg systrarnas dragningskraft på framför allt de unga tjejer som följt serien i många år och förstod att det gick att tjäna pengar.

Varumärket "Mary-Kate och Ashley Olsen" började byggas genom barnskivor, och sedan videofilmer, med tjejerna i huvudrollen. Därefter började det säljas dockor med tvillingarna och sedan några tillbaka finns även en speciell klädkollektion och en parfymkollektion i deras namn hos varuhuskedjan Wal-Mart i USA.

Medvetet odlades en prydlig image för hela familjen, vilket inte bara gjorde tvillingarna populära hos barnen utan även hos deras föräldrar som gärna såg att deras småttingar fick några års respit från att exponeras inför Christina Aguileras juckande skrev och Britney Spears sexiga rockvideor.

Men medan Mary-Kate och Ashleys Olsens bankkonton växt har också de själva blivit äldre. I juni blev tvillingarna 18 år och fick själva ta kontroll över en större del av sin gemensamma förmögenhet. Men med det har också kommit flera problem. I somras kom beskedet att Mary-Kate lagts in på behandlingshem. Den officiella orsaken angavs vara ätstörningar, men genast kom rykten om att det var för drogmissbruk.

Hur ska det nu gå med Mary-Kate och Ashley Olsens imperium? Deras kollegor Britney Spears och Christina Aguilera har försökt skaka av sig tonårsimagen genom att framställa sig själva som sexiga och självständiga kvinnor.

Mary-Kate och Ashley Olsen har hittills vägrat gå den vägen utan hållit en snällare profil även efter sin 18-årsdag.

Annons

Och i höst väntar en ny utmaning. Båda tvillingarna har i dagarna börjat på New York university. Knappast för att lära sig något om hur man tjänar pengar. (TT Spektra)

Mikael Forsell

film
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons