Annons
Nyheter

Två fördömda män

En kväll som denna, när kvällssolen lyser genom träden och vinden blåser i något helt annat härad, så är det lätt att förstå varför man valt att satsa på sommarkonserter på just Valnöt & Kaprifol i Hammenhög.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2008
Richard Lindgren och Andi Almqvist firade Andis 40-årsdag med en förtrollande bra konsert i Hammenhög i onsdags. bild: emil sandgren
Richard Lindgren och Andi Almqvist firade Andis 40-årsdag med en förtrollande bra konsert i Hammenhög i onsdags. bild: emil sandgrenFoto: 

Här finns en rymlig trädgård, som kan bädda in hundratals personer i idyllisk och lummig grönska. Här finns ett jättelikt och charmigt vandrarhem, med både ölrättigheter och möjlighet att inhysa glada semesterfirare, som förförts av musiken och sänkt lite för många öl för att bilen ska vara ett alternativ. Och här finns avtal med en handfull av de mest framträdande och intressanta artisterna på Malmöbaserade skivbolaget Rootsy.nu. Artister som alla spelar på dörren, så att arrangörerna inte riskerar att knäcka ryggarna om publiken uteblir.

Denna kväll, på premiären, är uppslutningen tyvärr bedrövligt svag. Särskilt med tanke på vilken minnesvärd konsert artisterna bjuder på. Men man måste ju börja någonstans, som Håkan på Rootsy säger.

Annons

På scen står Andi Alm-qvist och Richard Lindgren, två vänner som känner varandra utan och innan efter nästan 25 års vänskap. Med två akustiska gitarrer och två vindpinade, ärrade röster, väver de in parken i ett stämningsfullt lägereldsmys. Och nu snackar vi inte scoutkårens äppelkindade lägereldsmys. Det här är lägereldsmys i dödsskuggans dal, en fyrbåk för vilsna själar.

Om Richard är den brutna vispoeten, som sitter hopsjunken framför elden med en whiskyflaska mellan fötterna och yxar till melodier om brustna förhoppningar och förlorade år, så är Andi den paranoida och jagade bluesmusikern, som hamrar fram hemsökt blues medan han ser skuggorna torna upp sig och få liv i utkanten av eldens sken.

Tillsammans bjuder de in till en suggestiv, mörk skuggvärld, befolkad av pundare, prostituerade, mördare, vinddrivna existenser och illvilliga kvinnor. En värld där drömmar krossas, kärlek kräver blodoffer och man måste skratta åt eländet eller slukas av mörkret.

Och medan både Andi och Richard är starka var för sig, så blir de klockrena tillsammans. Visst kunde man önska att de repat in några av låtarna lite mer, för ibland spricker det i kanterna. Men när kompet sitter och den bitterljuva stämsången klaffar, så är det så där förtrollande bra att man sugs in i deras värld som en mal till en låga.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons