Annons
Nyheter

Två års väntan på paradplats

Vill man ha paradplats till påsken får man vara ute tidigt. De två vännerna Ulla-Kersti Carlsson och Christina Ganslandt bokade in sig på Garvaregården i Trelleborg – för två år sedan.
Nyheter • Publicerad 21 april 2011
Ulla-Kersti Carlsson får Christina Ganslandts hjälp att välja rakufigurer till duons gemensamma utställning.
Ulla-Kersti Carlsson får Christina Ganslandts hjälp att välja rakufigurer till duons gemensamma utställning.Foto: Lars Thulin

Det var Ulla-Kersti, glas- och keramikkonstnär från Dalköpinge, som var påpassligt framme och bokade. Och sedan kom hon att tänka på sin kollega från nätverket Öppna Sinnen, Christina Ganslandt, som hon en gång gick i söndagsskola med ute på Kurland.

Christina, som nyligen återupptagit sitt oljemåleri efter en åtta år lång paus, fann det svårt att tacka nej till ett sådant erbjudande.

Annons

De målningar som nu hänger på Garvaregården är alla personligt laddade för Christina Ganslandt. Trots att de gärna föreställer rätt neutrala motiv.

– Allt är föremål eller personer som är nära mig, förklarar hon. Min gamla sköna fåtölj, som kommer från en soffgrupp som farmor hade. Bänken som stod i "stuan" på min barndoms gård i Kurland. För mig är det konsthantverk. Andra kommer kanske att tänka på saker man själv har där hemma.

Christina älskar att måla i olja. Inte minst för att man kan "hålla på länge."

– Dagen efter man har målat ser man verket med nya ögon, beskriver hon. Och sedan kan man fortsätta!

Hon har delvis skaffat sig en ny stil, efter att ha fått rådet att göra sina bilder mindre "färdiga." Färgerna har tonats ner, och bakgrunderna till hennes motiv kan ibland stanna vid rena skisser.

– Egentligen är jag ju väldigt glad för färg, och har varit väldigt koloristisk och expressiv, medger hon. Och helt släpper jag inte färgen.

Ulla-Kersti Carlsson har glidit allt mer över från keramiken till glaset som favoritmaterial och experimentområde. Men medan de flesta som sysslar med fusing gör smycken, gör Ulla-Kersti färgrika skulpturer och tavlor.

– Roligt att skapa något som inte alla andra gör, tycker hon.

– Man kan göra så mycket mer med glas än med lera, berättar Ulla-Kersti. Fälla in screentryck, exempelvis. Eller olika diodric-effekter, sådant där pärlemoskimmer som man brukar ha i smyckeglas.

Att sticka ut i påskkonkurrensen är inte lätt, när det samtidigt pågår tolv konstrundor i Skåne.

– Men Österlen drar faktiskt inte så mycket folk längre, upplyser Ulla-Kersti Carlsson. Nu är det Nordvästra Skåne som gäller. Men även Öppna Sinnen kommer starkt!

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons