Annons
Nyheter

TV-kockarna får mig att diska

Nyheter • Publicerad 26 juni 2007
TV-kockarna får mig att diska
TV-kockarna får mig att diskaFoto: 

Eftersom jag är passionerad matälskare frossar jag förstås också i alla de matprogram som visas på teve. Jag föredrar programtypen som visar matkultur från olika länder, som Solens mat. Men jag ser gärna också kockprogram, alltid lär man sig något.

Just nu är jag förtjust i reprissändningarna av Den elaka kocken, Gordon Ramsay. Han åker runt i England och hjälper till att lyfta upp restauranger som är på dekis. Och han gör det med väldigt hårda nypor och ett ordförråd begränsat till ett antal svordomar. Nu läser jag i en tidning att Ramsays fru, Tana Ramsay, kritiserar sin man för att han han skrämmer bort mammorna från spisen, de tappar helt enkelt självförtroendet. Och istället för att laga mat så köper de färdiga rätter och värmer i mikron. Gordon Ramseys matlagning är alltså för perfekt.

Annons

Jag häpnade när jag läste artikeln. Trots att Gordon Ramsey är en av världens mest framgångsrika kockar – hans restauranger har sammanlagt tio Guide Michelinstjärnor – så tycker jag nog att hans mat är ganska enkel. Det är inga avancerade, tillkrånglade rätter och dessutom är det de restauranger som han "räddar" som styr menyn. Nåja, lite längre ner i artikeln får jag förklaringen, Ramsys fru har skrivit en egen kokbok som vänder sig till – vem tror ni? – just de mammor (inte kvinnor utan mammor) som inte längre våga laga mat. Enligt uppgifter från London säljer den väldigt bra. Undrar om inte namnet Ramsey har en viss betydelse?

Men visst är det smart. Först härjar Gordon Ramsey runt i teverutan, sedan påstår hans fru att han skrämmer bort mammorna från köket och därefter släpper hon en egen kokbok riktad till just mammorna.

Ett annat favoritprogram just nu är repriserna på Landgång, programmet där Anne Lundberg är köksjänta hos skeppskocken German Zamudio på oljetankern Navigo. Jag får både sjökänsla, lite äventyr och trevlig matlagning. German är en stor maestro som avskyr halvfabrikat, allt görs från grunden, men jag är lite skeptisk till hans omfattande användning av glutamat och Worcestershiresås.

Varken Germans eller Gordons matlagning skrämmer mig men deras otroliga renlighetsiver ger mig dåligt samvete. Germans byssa blänker hela tiden och Gordon blir rosenrasande när restaurangerna han besöker är det minsta lilla skitiga – då tar han själv fram hink och borste och leder storstädningen.

Jag diskar alltid efter att ha sett dessa matprogram....

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons