Annons
Nyheter

Tusenårig trelleborgare med bett

Han är världens mest kände trelleborgare, men ingen vet hur han såg ut. Förrän nu. I sin verkstad återskapar just nu modellmakaren Oscar Nilsson "Tandmannen" från Trelleborg, på uppdrag av Trelleborgs museum.
Nyheter • Publicerad 29 september 2011
Foto: Oscar Nilsson
Foto: Oscar Nilsson
I ett första stadium modelleras musklerna runt ögon och mun. Piggarna visar normalt djup på köttet på olika ställen på huvudet. Foto: Oscar Nilsson
I ett första stadium modelleras musklerna runt ögon och mun. Piggarna visar normalt djup på köttet på olika ställen på huvudet. Foto: Oscar NilssonFoto: Oscar Nilsson
Så här kan han ha sett ut. Vad är väl Mona Lisas leende mot det rispade tandleendet hos vikingen från Vannhög?
Så här kan han ha sett ut. Vad är väl Mona Lisas leende mot det rispade tandleendet hos vikingen från Vannhög?Foto: Oscar NIlsson
Foto: Oscar Nilsson
Hälften biologilektion, hälften historia.
Hälften biologilektion, hälften historia.Foto: Oscar Nilsson
Enligt Oscar Nilsson, som också gjort "Tioöresflickan" åt Trelleborgs museum, ger metoden att återskapa ansikten på grundval av kraniet hyfsat bildlikt resultat.
Enligt Oscar Nilsson, som också gjort "Tioöresflickan" åt Trelleborgs museum, ger metoden att återskapa ansikten på grundval av kraniet hyfsat bildlikt resultat.Foto: Claes Nyberg
Inför återskapandet fick "Tandmannen" åka genom ct-scannern på Trelleborgs lasarett.
Inför återskapandet fick "Tandmannen" åka genom ct-scannern på Trelleborgs lasarett.Foto: Trelleborgs museum
Allt fler ansiktsmuskler byggs på kraniet, som än så länge får ha stängda ögon.
Allt fler ansiktsmuskler byggs på kraniet, som än så länge får ha stängda ögon.Foto: Oscar Nilsson
Foto: Oscar NIlsson
Foto: 

Ser ni någon bekant på bilderna? "Skalle-Per", som han för närvarande kallas internt på museet, har varit död i tusen år – minst. Men detta vet man om vikingen som hittades i en grav strax söder om Vannhögsskolan på 1980-talet; han var medelålders, runt 40-50 år, tämligen högrest med sina uppskattade 180 centimeter, bar skador av strid på knogarna – och distinkta rispor i tre av de övre framtänderna. Vilka bör ha varit synliga när han log, eller såg hotfull ut.

– Till att börja med trodde man att han kanske varit skräddare eller skomakare, och fått risporna av att jobba med trådar och snören, berättar Ingela Jacobsson, chef för Trelleborgs museum.

Annons

– Men sedan har man kommit fram till att risporna måste ha varit avsiktligt gjorda. Och att han förmodligen fyllt i dem med fett och sot, för att få dem tydligare.

Fyndet satte myror i huvudet på arkeologerna. Man hade då inte lagt märke till liknande tandsmyckning från vikingatiden. Men när man började leta dök de upp här och var. En i Trelleborgstrakten, en nära Kristianstad och några österut, i Ryssland. Flera har senare hittats även i Danmark.

Mest koncentrerad är dock förekomsten på Gotland, där ett 40-tal fynd gjorts. En teori är därför att Tandmannen åtminstone vistats där.

Modellmakaren och arkeologen Oscar Nilsson, verksam i Stockholm och mannen bakom exempelvis återskapandet av Bockstensmannen, fick se kraniet i Trelleborg i fjor när han levererade vaxdockan "tioöresflickan" till museets stadsutställning. Och han blev eld och lågor. Här var verkligen – ursäkta uttrycket – något att sätta tänderna i.

Kraniet datorskannades av förtjust personal på Trelleborgs lasarett, en plastkopia tillverkades och med den som grund skred Oscar Nilsson till verket.

Vikingen med de ristade tänderna ska bli "vägvisare" i den nya fornsalen på Trelleborgs museum, hösten 2013. Där kommer han dock att vara förhållandevis modern, eftersom han levde runt förra millenieskiftet. I fornsalen ska inrymmas såväl Skateholmsutställningen från stenåldern, som fynd från järn- och bronsålder.

Hela den nya fornsalen är budgeterad till två miljoner kronor, och i det ingår tandvikingen.

– Vi tycker att det är värt det, säger Ingela Jacobsson. Och vi ville göra honom i full skala, med tidstypiska kläder och hår och allt, för att man ska komma närmare och bli nyfiken. Han är ju ändå världens mest kände trelleborgare!

Det är han förmodligen. Det arkeologiska fyndet är nämligen omskrivet i en rad vetenskapliga publikationer, National Geographic har skrivit om honom och han har varit med på Discovery Channel.

– Han har blivit lite frontfigur för det här med rispor i tänderna, berättar Ingela Jacobsson.

Annons

Lite motvilligt kommer Oscar Nilsson även att förse modellen med skägg.

– Han tyckte att det var förfärligt synd, för vår viking har ju så fin haka, säger Ingela Jacobsson. Men Snorre Sturlason driver rätt friskt med skägglösa män i sina krönikor från den här tiden. Han får nog ha lite skägg i alla fall.

Maria Sällberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons