Nyheter

Tung publikkontakt med Chamillionaire

Senast södra Skåne hade besök av en av den nyare hiphopskolans mest kommersiellt framgångsrika namn var när The Game hälsade på i Malmö och KB. Det var en bisarr kväll med "fuck 50 Cent"-ramsor, spottande av sprit på publiken och ett dissande av tjejer i publiken som inte var tillräckligt snygga för rapparen.
Nyheter • Publicerad 2 april 2008
Texasrapparen Chamillionaire bjöd på tungt ljud och respektfull publikkontakt, men också lite för många avklippta låtar, när han intog Mejeriet i Lund i tisdags. Bild: Emil Sandgren
Texasrapparen Chamillionaire bjöd på tungt ljud och respektfull publikkontakt, men också lite för många avklippta låtar, när han intog Mejeriet i Lund i tisdags. Bild: Emil SandgrenFoto: 

Från Houston, Texas kommer Chamillionaire som de senaste åren radat upp hits som "Ridin'" (vilken Weird Al Yankovic parodierade i sin "White & Nerdy") och "Hip-hop Police". Till skillnad från The Game är Chamillionaire muslim och han verkar röker eller dricker men framförallt - han respekterar sin publik och har ett intresse för att kommunicera med den. Det märks inte minst när han bjuder upp personer ur publiken och ger dem en chans att rappa med honom på scen. Visst ser man hur hans sidekick och DJ ler åt något av de mer pinsamma försöken men Chamillionaire bara berömmer.

Ljudet är otroligt tungt under kvällen och golvet framför scen vibrerar bokstavligen. 13-årsgränsen på konserten ledde förstås till en yngre publik än brukligt men det går lugnt till, stundtals lite väl lugnt till tycker Chamillionaire. I det fallet har han dock sig själv att skylla. När han drar igång beatet från Terror Squads grymma "Lean back" hade han gärna fått köra mer än till första refrängen men nästan varje låt bryts av abrupt och i stället drar Chamillionaire någon historia. Prat och publikkontakt i all ära men det helst inte på bekostnad av den faktiska musiken. Det driver han i och för sig med senare med orden "Everybody knows I'm the king of stopping a song".

Vore det inte för alla avbrott ("Ridin" var förmodligen den enda låt som spelades från början till slut) hade konserten fått ett högre genomgående tempo och Chamillionaire hade fått mer fart på publiken. Självklart var det också en besvikelse för många att det inte heller gavs något extranummer. Det till trots var det dock en rätt sympatisk tillställning med ett grymt bra och tungt ljud spelning genom.

Alex Regnér
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.