Annons
Nyheter

Tryffelolja för ostälskaren

Nyheter • Publicerad 11 februari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Gillar ni som jag den där lite unkna och dävna ostsmaken, med massor av styrka och karaktär, då ska ni prova tryffelolja. Den både doftar och smakar som just en vällagrad ost " lite åt gorgonzolahållet men med en hel del "en-vecka-efter-bäst-före-datum" camembert-känsla.

Den jag använder är en olivolja smaksatt med vit tryffel och den är inte billig men å andra sidan väldigt dryg, Det går inte åt många droppar.

Annons

Just nu använder jag den till mesta; som lite extra krydda på pastan, salladen eller på min egen pizza. Just på pizzan blir det extra maffigt, särskilt om man använder en riktigt bra ost som man river själv " en favorit för tillfället är raclettost.

Men det gäller att dosera rätt " tryffeloljan har en så distinkt smak att råkar man ta för mycket i något sammanhang då kan det bli äckligt och sedan vill man nog inte ha så mycket mer tryffelolja. Har ni några bra tips om hur man kan använda oljan så tar jag tacksamt emot.

Jag har fått några mail om det här med kanin. Det är helt enkelt folk som lärt sig uppskatta kaninrätter på resor kring Medelhavet och som, precis som jag, önskar att det gick att köpa i Sverige. Jag vet att det finns åtminstone en vilthandel i Malmö " kan de tänkas ha kanin? Någon som vet?

Ja, så var det dags för helg igen. Denna veckan har bara försvunnit men varit lite arbetsam så jag har bestämt mig för att inte ha några som helst planer. Jag ska inte ens tänka tanken att åka över till Köpenhamn, jag ska absolut inte diska och inte starta några projekt som att möblera om eller putsa fönster.

Men det vore skönt " och nödvändigt känner jag " med en rejäl tur längs havet och där kanske jag kan hitta någon bärnsten. Jag fick, förresten, ett brev om bärnsten. Det var en kvinna som berättade att hon som barn hittat en liten bärnsten som hon vårdade ömt och förvarade i bomull i en liten ask. Många år senare, i nästan vuxen ålder, tog hon fram den lilla asken och tittade på bärnsten. Men hon tyckte att den såg lite matt ut så hon tog lite vatten och försökte putsa upp stenen. Då klibbade den under hennes fingrar, det var en gulbrun halspastill som någon tappat på stranden och som fått precis så mycket vågor att den ändrat form men ändå inte försvunnit helt.

Det fick mig genast att kontrollera den lilla sten jag fick som gåva för några år sedan men den är äkta vara, tror jag.

Ha en riktigt skön helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons