Annons
Nyheter

Troell kritisk Guldbaggekung

Jan Troell kan bli årets stora Guldbaggekung. Hans Maria Larssons eviga ögonblick fick hela åtta nomineringar - men konkurrensen är stenhård.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2009
Lena Endre och Maria Lundqvist nominerades för huvud- respektive biroll i dansksvenska relationsdramat "Himlens hjärta". Bild: Claudio Bresciani/Scanpix
Lena Endre och Maria Lundqvist nominerades för huvud- respektive biroll i dansksvenska relationsdramat "Himlens hjärta". Bild: Claudio Bresciani/ScanpixFoto: 
Både Mikael Persbrandt och Maria Heiskanen nominerades för sina huvudroller i "Maria Larssons eviga ögonblick". Bild: Sandrew Metronome
Både Mikael Persbrandt och Maria Heiskanen nominerades för sina huvudroller i "Maria Larssons eviga ögonblick". Bild: Sandrew MetronomeFoto: 
Jan Troell är också nominerad till en Golden Globe i USA. Vilket av priserna skulle smälla högst? "Jag får nog säga Golden Globe, då finns en större chans att nå ut internationellt", säger Troell. Bild: Scanpix
Jan Troell är också nominerad till en Golden Globe i USA. Vilket av priserna skulle smälla högst? "Jag får nog säga Golden Globe, då finns en större chans att nå ut internationellt", säger Troell. Bild: ScanpixFoto: 

Jan Troells Maria Larssons eviga ögonblick.

Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in.

Annons

Ruben Östlunds De ofrivilliga.

Precis som förväntat gör dessa tre upp om titeln 2008 års bästa film när Guldbaggarna ska delas ut den 12 januari.

Och när nomineringarna avslöjades på tisdagen seglade Troell upp som favorit med hela åtta nomineringar.

- Jag visste inte ens att det fanns så många kategorier. Men vi missade bästa utländska film, säger Troell med ett leende.

- Jag hoppas att det här betyder att filmen får extra publicitet och att det blir fler som ser den, även om det varit rätt bra ändå. Jan Troell anser att Maria Larssons eviga ögonblicklidit svårt av SF:s starka ställning på biografmarknaden och är fortfarande mycket kritisk mot SF.

- Det kan låta gnälligt och surt, och en sådan här dag är jag förstås glad också. Men problemet gäller inte bara vår film; hela det svenska filmlivet blir lidande av SF:s visningsmonopol. Vi måste snart göra något åt det. Jag har hört att SF räknat med att filmen skulle ses av 40 000 människor, så man har planerat visningarna efter det. Nu är siffrorna uppe i 100 000, men det tycks vara svårt för SF att ändra kurs. Det är som att det blivit ett problem att filmen går så bra. Som "Vi har fått in kärringen, men vi får sätta henne i köket."

Mikael Persbrandt som spelar den manliga huvudrollen gläds inte i första hand för egen del.

- Jag blir speciellt glad för Jans skull, för han är verkligen värd det, säger skådespelaren. En annan filmpersonlighet som var glad på tisdagen var Maria Lundqvist.

Hon nominerades för bästa kvinnliga biroll i Simon Stahos Himlens hjärtamen spelar också roller i De ofrivilliga, Maria Larssons eviga ögonblickoch Rallybrudar.Vilken tycker hon var 2008 års bästa film?

- Jag måste säga att de jag varit med i sticker ut, inte bara tack vare mig utan på egna meriter. De ofrivilligaoch Himlens hjärtatar ett steg utanför det konventionella bildberättandet. Sedan är Jan Troells film makalös, ett epos, han står i en klass för sig. Men den film som jag är allra mest stolt över är Lilla spöket Laban - Världens snällaste spökedär jag fick göra allt utom att teckna, vartenda ljud in till minsta lilla prutt. För övrigt kan konstateras att klyftan fortfarande är djup mellan Guldbaggejury och publik.

Annons

2008 års överlägset mest sedda film, Arn - Riket vid vägens slutfick inte en enda nominering.

Den näst mest sedda, Patrik 1,5fick två medan trean, Rallybrudar, fick en enda.

Men biopubliken kan fortfarande slå juryn på fingrarna och utse sin egen bästa svenska film.

På biopublikenspris.se kan alla nominera filmer fram till den 5 januari. Tre filmer går till final och vinnaren utses med telefonomröstning under Guldbaggegalan den 12 januari.

Erik Helmerson och Gunnar Rehlin, TT Spektra
Erik Helmerson Gunnar Rehlin TT Spektra Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons