Annons
Nyheter

Triss i tenorer på höstkonsert

En för alla, alla för en. 18 oktober rycker "De tre tenorerna" - svenska varianten, alltså - ut för att bistå en dam i nöd: Marianne Mörck.
Nyheter • Publicerad 23 september 2009
Foto: 
Nils Olsson.Foto: 
Joachim Bäckström.Foto: 
Carl Rahmqvist i en scen ur "Peer Gynt" med Nina Tågerud.Foto: 

TRELLEBORG. Därmed inte sagt att höstkonserten med Söderslätts Musikkår i Söderslättshallen, Trelleborg, ska domineras av operasång. Marianne Mörck har lockat in tenorerna i en massa schlager- och populärmusik, antyder tenoren Joachim Bäckström från Trelleborg.

– Jag ska inte avslöja för mycket, men vi kommer att sjunga rätt mycket tillsammans med Marianne, berättar han.

Annons

– Hon är lite halvgalen, man vet aldrig riktigt vad som händer när hon är med. Det gäller ha alla sinnen öppna och försöka hoppa på tåget och se var det landar... eller stannar, gör kanske tåg! skrattar han.

Joachim Bäckström går fortfarande solistutbildning på Operaakademin i Köpenhamn. Han halkade in i "De tre tenorerna", som egentligen lika gärna kan vara två, tre eller fyra, beroende på omständigheterna, för ett par år sedan när Malmö Opera satte upp "Aida".

– Ursprungligen var det ett gäng från operakören i Malmö som startade det lite på skoj, berättar Joachim. Domingo, Pavarotti och Carreras lade konceptet, som många har apat efter.

– Jag kom i kontakt med dem när jag var extrakorist på Malmö Opera. Och så var någon av dem sjuk, och jag fick göra ett inhopp och var väl bra nog, förklarar Joachim ödmjukt.

Tenorerna är en rätt löst sammansatt grupp, i realiteten mest en lista med sex-sju namn på. Man skickar de sångare som dels utgör en bra röstmässig kombination, dels är... ja, helt enkelt tillgängliga. För i teaterns värld kan det vara snabba kast.

– Det är lite paradoxalt, för vilka produktioner som ska göras och vem som ska sjunga i dem bestäms åratal i förväg, berättar Joachim. Men när det väl kommer till repetitioner kan det vara kort framförhållning, beroende på vad regissören vill repa dagen efter.

I Trelleborg 18 oktober sjunger Joachim Bäckström, Nils Olsson och Calle Rahmqvist. Joachim drivs av hur roligt samarbetet är, och chansen att få blåsa liv i operagenrens guldkorn.

– Vissa sånger är rätt tunga om man ska sjunga dem själv, "Nessum dorma", exempelvis, berättar Joachim.

Han tror absolut att gruppkonceptet bidragit till att popularisera operargenren:

– Det var väl en sak man sa om Pavarotti när han gick bort, att han förde ut operan till gemene man.

– Folk tycker det är häftigt, det märker jag på reaktionerna efteråt. "Hur kan ni skapa så mycket ljud", och så där. Men om det får folk att komma till en teater sedan och se en opera, det vet jag inte!

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons