Nyheter

Trelleborgsrevyn spelar Oskulden från Skåre

Trelleborgs kommunfullmäktigeordförande Nils-Gunnar Snygg får chansen att gestalta en stadsfullmäktig med lös moral, när han för andra sommaren i rad spelar fars med Trelleborgsrevyn.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004

Precis som i fjor har Trelleborgsrevyn tagit hjälp av Malmöbaserade Nöjesteatern och de uppsättningar man kört på Pildammsteatern. I fjor blev "Hjälten från Öresund" till "Hjälten från Beddinge". I sommar, med premiär fredagen den 2 juli, blir "Oskulden från Mölle" till "Oskulden från Skåre". Det handlar om en fars av Franz Arnold och Ernst Bach, som i Pildammsversionen 1993 hette "Hög moral i Kulladal". "Oskulden från Mölle" var Nils Poppes titel på Fredriksdal 1976. - Anders Aldgård på Nöjesteatern gav oss tre farser att välja mellan, berättar Jonas Andersson på Trelleborgsrevyn. Den här vann dels på att den är jätterolig, dels på att den aldrig spelats i Trelleborg förr och dessutom passar ensemblen. Inte minst passande är att huvudrollen, den som man tror strikt moraliske stadsfullmäktigeordföranden i Trelleborg, kan spelas av ingen mindre än den verklige fullmäktigeordföranden Snygg. I handlingen åker han till Köpenhamn för att gå på sedlighetskongress, blir naturligtvis inblandad i dåligheter och tvingas resa hem igen till Trelleborg för att rapportera om en kongress han inte ens varit i närheten av. En förkommen varietésångerska och en lättledd bokhandlare orsakar ytterligare förvecklingar i handlingen, som är "hur rörig som helst", enligt Jonas Andersson. - Det blir extra krångligt för oss, eftersom vi måste åstadkomma ett dekorbyte mitt i pjäsen, förklarar han. Först utspelar sig handlingen i en varietéloge i Köpenhamn, sedan på familjen Perssons gård i Skåre. Det kommer att bli svårt att hålla sig för att brista ut i gapskratt gentemot Nils-Gunnar Snygg, misstänker Jonas: - Han har ett sånt totalt stenansikte på scen, även om han just kommit in och sagt något som han själv hittat på. Sedan står han och tittar på en precis som han tänkte "vad skrattar du för?". Själv skrattar han inte - förrän han är bakom scenen. Lite förändringar i ensemblen blir det. Saknas gör så väl Alice Bange som Pierre Malmqvist, som inte fått ihop sina semestrar med spelperioden, liksom Anna Lindgren som flyttat till Stockholm. Även Katarina Johnson tar en paus för att ladda revybatterierna i nya sommarhuset. Med är däremot Jonas Andersson och Jessica Türsch, Markus Kinnunen, Marcus Jönsson och, för första gången, regissören Ulf Björkegren och hans koreograferande fru Christel. "Oskulden från Skåre" spelas i 15 föreställningar i Trelleborgs folkets park från den 2 juli till den 18 juli, som vanligt med fri entré.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.