Annons
Nyheter

Trelleborgselever deltar i dansk konstutställning

Unga konstnärer från Liljeborgsskolan i Trelleborg visar just nu sina alster i Köpenhamn. På dansk-skånska utställningen "Ungdomens vårsalong" i Rundetorn sprudlar en häpnadsväckande kreativitet från högstadie- och gymnasieelever.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2002
Cyklisten. BILD: FITORE RATKOCERI
Cyklisten. BILD: FITORE RATKOCERIFoto: 

Konsthoppet. BILD: CECILIA OLSEN Vårsalongen samlar 200 verk från skolor på båda sidorna om sundet. Från den skånska sidan är det Konstfrämjandet, Sveriges Konstförening och Östra Grevie folkhögskola som stått för urvalet. Som enda skola i Trelleborg deltar Liljeborg med tio elevverk, och i Vellinge har Sundsgymnasiet fått med en rad alster. Det är inte bara teckningar och foton eller collage, utan även skulpturer i alla möjliga material: trä, keramik, fjädrar, stålnät, papier maché, till och med päls och skulpterad siporex. Det är lekfullt och roligt och allvarligt på samma gång, på ett sätt som får en att önska att man gick i skolan igen. Liljeborgsskolan har jobbat under ledning av bildlärarinnan Elise Rauner, som uppmuntrat eleverna att skapa fritt i flera olika tekniker. - I år skickade vi in 15 bidrag och fick med tio, det är nog rätt bra, säger hon. Den 7 maj till 16 maj ska utställningen visas i Malmö, på Rådhushallen, och då ska högstadieeleverna gå på vernissage. I Köpenhamn visas vårsalongen hela mars kl 10-17 (söndagar 12-17), i Rundetorns bibliotek vid Købmagergade 52, ett stenkast norr om Strøgets västra stråk. Den presenteras som "censureret", men det begreppet ska översättas med "jurybedömd", inget annat.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons