Annons
Nyheter

Trelleborg – pianots Mecka

Hallå där, Mats Widlund, ledande svensk pianist och konstnärlig ledare för Trelleborgs pianofestival som startar i dag.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2009
Foto: 

Är Trelleborg ett pianots Mecka?

– Ja, det är ju vad jag vet det enda stället i landet med en renodlad pianofestival, förutom Helsingborg. Så man kan säga att Skåne är ett pianomecka. Sedan den stora Steinwayflygeln köptes in till Nicolai kyrka för fem år sedan har man här både en festival och många pianoaftnar under säsongerna.

Annons

Hurdan vill du ha festivalen?

– Jag tycker om att skapa en rolig mix, genom att bjuda in en stor kanon som dessutom är pedagogiskt verksam, i år Konstantin Bogino, och några yngre skickliga pianister, som Mauro Bertoli och vår egen Terés Löf. Pianot ska stå i centrum, folk vet att de kan åka hit om de vill lyssna på all denna pianomusik.

Finns det någon röd tråd i programmet?

– Jag har i 24 år varit inblandad i kammarmusikfestivalen i Sandviken, där man provat alla slags teman. Min erfarenhet är att det blir bäst om artisterna får välja stycken själva och deras profiler kommer fram. Man kan ju säga att programidén bygger på kontraster

Johan Silfversten Bergman
Alexander Agrell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons