Annons
Nyheter

Tre vise män och en Maria

Sångaren Eddie Oliva, pianisten Marcos Ubeda (ja, det är han från ”Doobidoo”), trumpetaren Magnus Johansson (ja, det är han från ”Diggiloo”) och sångerskan Maria Knutsson. Verkar som om man skulle kunna beskriva ”I juletid”-turnén som ”Tre vise män och jungfru Maria.”
Nyheter • Publicerad 19 november 2010
På måndag kan trion Magnus Johansson, Marcos Ubeda och Maria Knutsson höras i årets första julkonsert, på Församlingshemmet i Trelleborg.
På måndag kan trion Magnus Johansson, Marcos Ubeda och Maria Knutsson höras i årets första julkonsert, på Församlingshemmet i Trelleborg.Foto: 

– Fast det stämmer förstås inte på någon av dem! säger turnéledaren Billy Heil till allmänna skratt från Marcos, Magnus och Maria.

Turnén rullar för åttonde året, och på inte mindre än 34 spelplatser från Trelleborg i söder till Sandviken i norr. Inga arenor eller ishallar, utan de flesta spelplatserna är kyrkor, kulturhus eller konserthus.

Annons

– Vår grej är dels det lilla formatet, dels att det blir så nära och personligt, berättar Marcos Ubeda.

– Med den här intima formen lär man nästan känna folk. Och många av ansiktena i publiken känner man faktiskt igen, år från år.

En annan av juletidsturnéns finesser är det lokala samarbetet. På alla orter samarbetar man med lokala körer eller kårer. I Trelleborg på måndag, exempelvis, medverkar Söderslätts Musikkår.

Förberedelserna börjar redan i augusti, när årets turnégäng samlas för att sätta en repertoar. Och även för att spela in en platta, i Marcos egen ”Dream studios” hemma i Ulricehamn. Pyntad med elljusstake, julkulor och en liten leksakgran, för att komma i stämning.

– Folk frågar alltid efter en platta när de är på väg ut efter konserterna, förklarar Marcos. Och är det inte samma låtar med som på konserten, så blir de besvikna. Så i år är plattan det, konserten rätt upp och ner. Bortsett från ”Soleado”, som inte fick plats.

Klassiker som ”O helga natt” och ”Fairytale of New York” blandas med en och annan icke-julig låt som operaarian ”Nessun dorma” och Eddie Olivas ”Vara vänner.” Det är inte minst Oliva som bidragit till att ge ”I juletid” ett visst medelhavsstuk i år.

Eddie, som lustigt nog medverkar på träffen med Allehanda via telefon, minns väl sin första jul i Sverige. Han kom hit 1973, efter att ha vuxit upp vid italienska Amalfikusten.

– Jag kom mitt i vintern, i slutet av november. Och det var första gången jag fick uppleva snö, minns Eddie Oliva.

– I Sverige var det kanske mer fokus på presenter till jul än hemma i Italien. Men det handlade också mycket om atmosfär och det tyckte jag var fint.

– På svenska julbord tycker jag bäst om skinkan, säger Eddie. Och Janssons frestelse!

Annons

Vad gäller låtvalet till julkonserterna så finns det visst saker som känns lite söndertröskade.

– Nej, jag tycker inte det. Det blir aldrig för mycket jul! säger Maria Knutsson, jazz-och operasångerska från Öland.

– Jo, men visst är det så, invänder Marcos Ubeda. Men även med en ofta spelad låt som ”O helga natt” så går det att fixa till det så att den känns fräsch igen. Ett bra arrangemang, det är värt lika mycket som en bra låt eller en bra produktion.

INTERNAL INTERNAL
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons