Annons
Nyheter

Tre tipsar inför bokrean

Även om det är en klassiker som svalnat en aning under senare år tillhör fortfarande bokrean en av bokbranschens årliga höjdpunkter. Natten till onsdag är det åter dags. Några journalister delar här med sig av sina bästa tips.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2012
Foto: 

Anna Thulin, vikarierande kultur- och nöjesredaktör, Trelleborgs Allehanda:

Wislawa Szymborska: "Här" (Adlibris, 59 kr)

Annons

Även om du inte har läst en rad poesi tidigare kommer du att älska Szymborska. Den polska nobelpristagaren dog i början av februari och lämnar ett stort hål efter sig – som möjligen bara kan fyllas av hennes mästerliga språk och skarpa ögonblicksbilder.

Pija Lindenbaum: "Siv sover vilse" (Adlibris, 55 kr)

Pija Lindenbaums berättelser fångar vardagens absurditet och de yngstas tankar och rädslor i en färgkavalkad som skrämmer bort vilka monster under sängen som helst.

JT Leroy: "Sarah" (Bokus, 19 kr)

JT Leroy hyllades som underbarn för sin "självbiografi" – tills det avslöjades att namnet var en pseudonym för Laura Albert och boken ren fiktion. Hajpen gör mig nyfiken.

Barbro Hedvall: "Vår rättmätiga plats: om kvinnornas kamp för rösträtt" (Bokus, 119 kr)

Skildrar den svenska kvinnorösträttsrörelsen och lyfter fram vad som präglade dess medlemmar och arbete, på gott och ont.

Sune Johannesson, kulturredaktör, Kristianstadsbladet:

Magnus Haglund: "Åke Hodell" (Bokus, 59 kr)

Åke Hodell var flygaren som föll och hittade sig själv och blev en unik röst i det svenska kulturlivet, både som tonsättare, författare och bildkonstnär.

Annons

Jonathan Safran Foer: "Äta djur" (Adlibris, 109 kr)

Debattboken som väckte liv i en död och stor och viktig bransch, köttindustrin.

Joyce Carol Oates: "Dagbok 1973-1982" (Adlibris, 75 kr)

Dagböcker från konstnärligt kreativa personer brukar ge fin läsning om stort, som smått. Man kan liksom ta en dag i taget.

Tomas Bannerhed: "Korparna" (Adlibris, 79 kr)

Förstår inte att den redan säljs på rean, men då den gör det är det synd att inte passa på. Det här är en fin, sorglig och övertygande debut om en uppväxt på landet. Och inte minst, med ett svävande rikt språk.

Robert Dahlström, kulturredaktör, Ystads Allehanda:

Leif GW Persson: "Den döende detektiven" (Bokia, 79 kr)

Leif GW Persson stilkänsla är överlägsen de flesta. Här snubblar den pensionerade, före detta chefen för Rikskriminalen, Lars Martin Johansson snubblar över ett 25 år gammalt ouppklarat mordfall.

Annons

Torgny Lindgren: "Minnen" (Adlibris, 65 kronor) Torgny Lindgren är en av de riktigt stora, svenska berättarna och det är ett sant nöje att få ta del av hans minne – men är det verkligen hans minnen? Torgny Lindgren säger att han inte har några minnen, bara inbillningar. Hur som helst är det en trivsam resa i väldigt gott sällskap.

J.R.R. Tolkien: "Sagan om ringen-trilogin" (Adlibris, 65 kr/del)

Vi läste trilogin på 1970-talet, böckerna har blivit film och alla känner till Frodo, Gandalf och resten av gänget från den vita duken. Men hur många är det som läst böckerna? De är bättre än filmen.

Leif Mannerström: "Husmanskost" (Bokus, 99 kronor)

Krögaren Leif Mannerström är numera välkänd från tv men drev också under många år den berömda restaurangen Sjömagasinet i Göteborg. Han är känd för sitt intresse för svensk husmanskost och att få ta del av hans kunskap till reapris kan man inte motstå. Här får vi veta allt om kalops, ärtsoppa och Wallenbergare.

Louise Löfgren
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons