Annons
Nyheter

Tragik och komik på Towern

En mordgalen, ränksmidande lismare, som i sin jakt på makten inte tvekar att vare sig kliva över lik eller lustfyllt blodbada i deras nyss utslitna tarmar, visst låter väl det som stoff för en härlig, komisk afton?
Nyheter • Publicerad 9 april 2010
Foto: 
Musik blandas med komik och tragik i schtunkarna Henri Kokkos och Lasse Beischers "Rikard III", med den bröderna Marxdoftande undertiteln "En dag på Towern".
Musik blandas med komik och tragik i schtunkarna Henri Kokkos och Lasse Beischers "Rikard III", med den bröderna Marxdoftande undertiteln "En dag på Towern".Foto: 

TRELLEBORG. Den drastiska tolkningen till trots skulle nog inte Shakespeare ha vänt sig i graven över halländska 1-2-3 Schtunks crazyversion av "Rikard III". Den sortens spontana infall som de två clownsminkade aktörerna Lasse Beischer och Henri Kokko jobbar med borgar för suverän publikkontakt, och sådant var guld värt när det gällde att locka in massorna på "bardens" tid.

För Beischer & Kokko existerar inte scenens fjärde vägg. Salongen är bara ännu en spelplan, där man mycket väl kan försöka gömma sig från annalkande mördare, eller iscensätta ett rått men hjärtligt överfall på någon av de stackare som varit orutinerade nog att sätta sig på första raden.

Annons

Och vilken publik vi är. Efter fem år av Schtunks improviserade commedia dell'arte är det inte längre någon överraskning hur snabbt det kan slå om från tragik till komik, men däremot hur villigt vi är med på noterna. Det "ooas" olycksbådande var gång Towern nämns, och rollfigurer som det är synd om ömkar vi så ljudligt att det börjar reta aktörerna.

Men vi älskar Schtunks speciella ironiska förhållningssätt till teaterns gravallvar och textens grymma dimensioner.

Lasse Beischer gör den retlige, sure clownen i titelrollen, medan Henri Kokko med kontrasterande munterhet gör de flesta andra av styckets 38 roller. När de inte sticker in ett musikaliskt mellanspel på sina halvstorleksgitarrer, med matchande mörka sånger av Johnny Cash eller Metallica.

På onsdagskvällen dök "Rikard III" handlöst in i "Sjunde inseglet" och "Allsång på Skansen" och bjöd generellt på sådan lek med publika överenskommelser att clownerna själva blev snurriga.

"Står det en hylla där? Jag gick ju rakt igenom!", säger Lasse Beischer upprört och tar sig för sin ömmande kind.

Illusionerna får eget liv. Så pass att när Henri Kokko låtsas hosta upp en spottloska, och ber en åskådare att ta den, så vägrar hon.

Den groteska, obetalbart magkrampsroliga höjdpunkten är däremot, hur illa det än kan låta, kung Rikards trippelmord på lorder. Henri Kokkos ackompanjerande ljudeffekter är så träffsäkra att Lasse Beischer upprymt syr ihop ett lik och mördar om. "Jäkla bra ljudeffekter i kväll!"

En humoristisk fullträff, och väl balanserat på slak lina. 1-2-3 Schtunk återkommer i höst med Hamlet. Att vara eller inte vara där, det är ingen fråga.

Martin Strandberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons