Annons
Nyheter

Tomten finns inte – bara grånissar

Nyheter • Publicerad 10 december 2007
Tomten finns inte – bara grånissar
Tomten finns inte – bara grånissarFoto: 

Har ni märkt att det är ovanligt många trädgårdstomtar i år? Jag har till och med sett en mitt i centrum. Men nu är det så att det alls inte är några prydnadstomtar utan faktiskt riktiga tomtar som står väldigt stilla. Men på julnatten är de igång och då är det bäst att ha satt ut en tallrik julmat till tomtarna annars blir de ilskna och jobbiga.

För det är inte alls så att tomten är en person med vitt skägg och stor mage och fryntlig framtoning utan det finns förstås många tomtar och de är i allmänhet sura, ilskna, missunnsamma och rent av elaka. De är små men fruktansvärt starka, alltid klädda i grått och svart utom på julnatten då deras luvor färgas röda av någon anledning.

Annons

Grånissarna kan bli hundratals år gamla och förr i tiden levde de i huvudsak ute på landet, på gårdarna där de härskade över alla vilda djur på gården och även husdjuren. De avskydde människorna som de tyckte gjorde sig för breda utan att veta något om livet och djuren och gården och nissarna hjälpte aldrig till med någonting där människorna var inblandade. Däremot höll de råttorna, mössen, igelkottarna, ormarna, katterna och kaninerna i strama tyglar.

Eftersom allt fler gårdar lades ner så blev det besvärligt för grånissarna och många stod inte ut med ensamheten ute på ödegårdarna utan flyttade in till stan. Det är de nissarna som vi ser i trädgårdarna. De lurar oss att tro att de bara är prydnadstomtar men de lever och de ser och de förstår och de agerar. Ge er ut i sena julnatten så ska ni se att det inte finns en enda trädgårdstomte som står där de stod tidigare på dagen.

Det är sällan man ser kvinnliga grånissar även om de ju måste finnas. Annars skulle det inte bli fler nissar. Men det är kanske så att det inte föds nya nissar utan det finn bara de grånissehannar som vi har idag. De blir förvisso oerhört gamla men de kanske tar slut till sist.

Men nej! Efter kontakter i den under nissevärlden har jag fått veta i förtroende att det finns ett antal nissefamiljer i Sverige och att de bor på de stora gårdar som fortfarande finns kvar i vårt långa land. I Skåne lär det finnas hela fyra släkter som i huvudsak bor i Hagestaområdet och på Söderslätt. Märkligt nog så trivs de bäst på gårdar med gäss och ankor och särskilt gässen är grånissarnas bundsförvanter.

Så kom inte med någon tomte som säger ho, ho, ho. Den tomten finns inte.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons