Annons
Nyheter

Tom Hanks i Da Vinci-koden

Nyheter • Publicerad 3 december 2004
Tom Hanks. Bild Pressens Bild
Tom Hanks. Bild Pressens BildFoto: 

Det har spekulerats i ett par veckor att Tom Hanks skulle spela huvudrollen i filmatiseringen av Da Vinci-koden. På tisdagen blev ryktet bekräftat. Ron Howard, som gjorde "A beautiful mind", står för regin.

När det nu står klart att Tom Hanks gör rollen som Har- vardprofessorn Robert Langdon i filmversionen av Dan Browns succébok Da Vinci-koden ser det ljust ut för produktionen.

Annons

För även om inget annat namn presenterats till rollistan, och Tom Hanks senaste filmer The Terminal och Ladykillers bara blivit måttliga framgångar, så finns det minst tre saker som talar för filmatiseringen:

1. Den dubbelt Oscarsbelönade Tom Hanks är trots allt troligen USA:s mest populäre skådespelare, med filmer som Big, Sömnlös i Seattle, Philadelphia, Forrest Gump, Apollo 13, Rädda menige Ryan och Road to perdition på meritlistan.

2. Ron Howard, som regisserade den fyrfaldigt Oscarsbelönade A beautiful mind, tar till Da Vinci-koden hjälp av Akiva Goldman (manus) och Brian Grazer (producent). Det var den trion som lyckades göra en udda film om en schizofren matematikprofessor, i Russell Crowes skepnad, till en av 2001 års allra största framgångar på bio.

3. Dan Browns roman Da Vinci-koden har nu blivit en succé av monumentala mått med över 20 miljoner sålda exemplar. Boken har legat etta på New York Times bästsäljarlista i 87 veckor, och i Sverige gick den på onsdagen åter upp på boktoppens förstaplats efter en tillfällig svacka. Boken har mer eller mindre parkerat överst på den svenska boklistan sedan februari.

Ron Howard och Tom Hanks har tidigare gjort Splash och Apollo 13 ihop.

(TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons