Annons
Nyheter

Tittin laddar för julkonkurrens

Det vimlar av julshower i år. Teater Tittin har sitt recept för att klara den mördande konkurrensen. Egna nummer, lokalt blandat med riksintressant och så det viktigaste: att ha kul.
Nyheter • Publicerad 21 november 2006
Hårdrepning fram till premiären. Teater Tittin i Trelleborg - här Kenneth Björner och Thomas Petersson - är ett av de showsällskap som ska slåss om julpubliken. Bild:Tomas Nyberg
Hårdrepning fram till premiären. Teater Tittin i Trelleborg - här Kenneth Björner och Thomas Petersson - är ett av de showsällskap som ska slåss om julpubliken. Bild:Tomas NybergFoto: 
Vad ska Egil Ahl göra nu, efter att han mist kommunalrådsposten i Trelleborg? Ja, hos Teater Tittin blir han utsatt för ett ogenerat värvningsförsök av PRO. Från vänster Lasse Svensson, Malena Björner och Mia Mårtensson. Bild:Tomas Nyberg
Vad ska Egil Ahl göra nu, efter att han mist kommunalrådsposten i Trelleborg? Ja, hos Teater Tittin blir han utsatt för ett ogenerat värvningsförsök av PRO. Från vänster Lasse Svensson, Malena Björner och Mia Mårtensson. Bild:Tomas NybergFoto: 
TFF:s supporters True blues får nya klackvisor av Tittin. På temat Astrid Lindgrenvisor. "Deras avancemang har ju ändå varit som en saga" förklarar Kenneth Björner och Thomas Petersson. Bild:Tomas Nyberg
TFF:s supporters True blues får nya klackvisor av Tittin. På temat Astrid Lindgrenvisor. "Deras avancemang har ju ändå varit som en saga" förklarar Kenneth Björner och Thomas Petersson. Bild:Tomas NybergFoto: 

Det är lördag lunch. De fem medlemmarna i lilla Teater Tittin kånkar in rekvisita och ljud- och ljusutrustning på Malmrossalen i Trelleborg. På fredag är det premiär för deras tredje julkrogshow i samarbete med restaurang Horizont, med undertiteln Ahl Night Long – en anspelning på Trelleborgs avsuttna kommunalråd Egil Ahl som Tittinarna bara inte kunde låta bli, revyfostrade som de är i Smygehamns Piggsvinsteatern.

– Det är fullt ös. Nu har vi varit och hämtat ljuset i Malmö, i morgon ska vi in med höbalar, berättar Mia Mårtensson, som liksom de andra repat sedan i september.

Annons

– Vi får göra allt själva, berättar Thomas Petersson. Men det är vi vana vid sedan piggsvinen. Och så får vi det som vi vill ha det!

Det gäller att vara välrepad, för någon sufflör har inte Tittinarna.

– Då hade vi aldrig lärt oss texterna, gissar Malena Björner. Vi är piskade att lära oss allt utantill! Lite teknikhjälp har de av sin sjätte, osynlige medlem Anders Jönsson, och musiken spelas av trion Julbockarna. Men regin står de för själva, och texterna och sketcherna spånas fram av gänget tillsammans, även om de primära författarna är Kenneth Björner och Lasse Svensson.

– Vi har lärt oss att de som tar mer plats på något särskilt område, de får göra det, berättar Kenneth. Det är exempelvis inte viktigt att alla ska ha lika många sångnummer. Det folk är bra på, det får de göra.

Något annat de lärt sig på sina krogshower är att ha rikligt med pauser för folk att hämta andan, mer mat eller vad man brukar kalla "lite frisk luft". Årets Tittin-show består av fyra avdelningar, och kan hålla på fram till midnatt om gästerna själva är sugna på allsång eller gissningslekar.

Liksom i fjor gör Tittin tio julbordsshower, och liksom i fjor är publiktillströmningen god, även om det inte är utsålt. I år får vi möta personligheter som Carola och den borgerliga alliansen. Men eftersom vi är i Trelleborg blir det även nummer om fotbollslaget TFF som är tillbaks i allsvenskan. Och när Lasse Svensson än en gång krånglar på sig den vadderade skjortan som ger honom vad vi kan kalla mer pondus, skvallrar det om att vi inte blir av med ex-kommunalrådet Egil Ahl.

– Egil har gett oss så mycket inspiration genom åren, suckar Mia Mårtensson

– Det sämsta med regimskiftet i Trelleborg är att nya kommunledningen är så diffus. Folk vet inte vilka de är, säger Lasse Svensson.

Massor av julvisor och nyskrivna snapsvisor ska garantera julstämningen. Blir det något kul, då?

– När vi repar skrattar vi oss harmynta, berättar Malena Björner. Men när vi läser igenom texten vid nästa träff så är det inte säkert att det är lika roligt!

Annons

– Det folk skrattar åt är främst hur man kan skruva till det, funderar Lasse Svensson.

Eftersom folk gärna jämför med vad de kan se på tv, där man har dyra kostymer och snyggt smink, sporrar det till bättre texter i stället, menar Lasse Svensson.

– Vi är inte så förtjusta i nummer som bara är en lång transportsträcka fram till en enda slutpoäng, säger Thomas Petersson. Vi har nog mer humor i själva sketchen än i slutpoängen!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se 24.11 Glenn Wish & Julbord (Slagthuset, Malmö till 16.12)

Med sjuttonmannabandet The New Memphis Orchestra.

24.11 En salig samling (Slagthuset, Malmö till 9.12)

Jörgen Mörnbäcks julshow.

25.11 Jul på Dannero

Annons

(Skivarp, till 16.12) Danne Stråhed & Doffsingarna, Mats Olofsson, Roger Liljenberg.

21.11 En annan liten jävla julshow! (Slagthuset, Malmö till 30.11)

Anna-Lena Brundin, Ann Westin, Yvonne Skattberg, Zeid Andersson.

24.11 Titt-Ins julkrogshow

(Horizont, Trelleborg till den 16.12)

24-25.11 Ystads rockorkester

(Öja krog) Julrock.

26.11 Rock'n'roll X-mas 2006

(Slagthuset, Malmö)

The Refreshments med Mats Ronander, Nisse Hellberg med flera

Annons

27.11 Cyndee Peters &Magnus Johansson med Söderslätts Musikkår

(S:t Nicolai kyrka Trelleborg). Kl. 19.30

1 .12 Julgalan 2006

Hipp Hipp, Peps, Anders & Måns, Timbuktu, Robert Jelinek m fl.

1-2.12 + 14-16.12 Malmömässan, 8-9.12 Olympen Lund.

1.12 Nils Landgren med vänner (Kristianstad konserthus, 10.12 Palladium Malmö)

Med Viktoria Tolstoy, Sharon Dyall, Jeanette Köhn på sång, pianisten Ida Sandlund, gitarristen Johan Norberg och kontrabasisten Eva Kruse.

1..12 Karin & Anders Glenmark,Caroli kyrka Malmö, 3.12 Marsvinsholms kyrka.

2 .12 Ensemble Mare Balticum Jula Songh

(Mellby Atelier, Kivik)advents- och julmusik från förr. Kl. 15.30

Annons

3.12 Adventskonsert

(Villa Ancora, Haglösa)

3,10 & 17 december kl 16 från 3-17 december.

3.12 Julkonsert i Klosterkyrkan

(Ystad) Kl. 18

5.12 Omogna killar firar jul (Slagthuset, Malmö till 7.12)

Özz Nûjen, Måns Möller, Patrik Larsson.

9.12 Rock'n'Roll Xmas show

(Kabusa konsthall, Ystad)

TC Band, Stan Perkins Alicia Helgesson, Mats MP Persson, Gert Lengstrand, Svenne Hedlund. 19:30

Annons

11.12 Advents- och julkonsert

Axel Ebbes konsthall Trelleborg kl. 20

15.12 Julkonserten 2006

(Malmö Baltiska Hallen)

Sanna Nielsen, Lasse Berghagen, Orsa Spelmän, London Community Choir m.fl.

15.12 Jul i folkton

(Palladium, Malmö)

Ale Möller, Lena Willemark, Sara Isaksson m.fl.

16.12 Musikalen – A Christmas Carol (Lunds Stadsteater till 21.12)

Musikal på Charles Dickens klassiker.

Annons

17.12 Trelleborgs Musikkår

(S:t Nicolai kyrka Trelleborg). Traditionell julkonsert med blåsorkester. Kl. 16 & 18.30.

18.12 Charlotte Perelli & Anna-Lotta Larsson

(Malmö konserthus) och Lunds Oratoriekör och Gospel Company.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons